Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 388


11 noiembrie - Ziua Veteranilor


Cu prilejul Zilei Veteranilor, in București și in garnizoanele in care exista unitați militare ce au executat misiuni in teatrele de operații vor fi organizate sambata, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.

In Capitala, de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor cazuti in Teatrele de Operatii si pe teritoriul Romaniei din Parcul Tineretului, va fi pastrat un moment de reculegere in memoria eroilor care și-au dat viața pentru țara, va fi oficiat un serviciu religios, va avea loc o ceremonie de schimbare a garzii la monument și o festivitate de inaintare in grad a unor veterani și vor fi depuse coroane de flori.

In țara vor fi organizate ceremonii de depuneri de coroane de flori la mormintele si monumentele inchinate sacrificiului si eroismului militarilor romani cazuți in teatrele de operații.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituita prin Legea nr.150/2014, privind modificarea si completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasa pentru simbolistica ei - intrarea in vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistitiului intre Puterile Antantei si Germania, in urma caruia se punea capat Primului Razboi Mondial si se creau conditiile necesare realizarii, in tara noastra, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificatia acestei zile pentru Armata Romaniei este legata si de faptul ca, pe data de 11 noiembrie 2003, a cazut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorasi, primul militar roman decedat in teatrul de operatii din Afganistan.

In perioada 1996-2017, Romania a pierdut 29 de militari in misiunile executate in teatrele de operatii, iar alti peste 180 au fost raniti.

Aproximativ 40.000 de militari au asigurat incadrarea detasamentelor dislocate in Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori in alte misiuni din Africa sau Europa.