Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 409


Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul moldovean


Joi, 30 noiembrie, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere cu omologul moldovean, Eugen Sturza, aflat în vizită la București cu prilejul participării la Parada de Ziua Națională a României.

Discuțiile s-au axat pe stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării și perspectivele de dezvoltare, precum și pe colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale, cu accent pe continuarea sprijinului din partea României pentru parcursul european al R. Moldova și intensificarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică în scopul creșterii interoperabilității forțelor armate.

Ministrul Mihai Fifor a subliniat că între cele două state există foarte bune relații de cooperare în domeniul apărării, pe toate palierele, și a asigurat partenerul moldovean de întregul sprijin al României în vederea finalizării procesului de reformă a forțelor armate din R. Moldova. De asemenea, a punctat faptul că parcursul european al țării reprezintă un obiectiv strategic și România va continua să fie un susținător al stabilității și al respectării angajamentelor asumate de guvernul de la Chișinău.

Mihai Fifor a reiterat, cu această ocazie, sprijinul pe care România îl acordă și va continua să îl acorde, în procesul de intensificare a relațiilor de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică, încurajând implicarea activă a R. Moldova în acțiunile derulate la nivelul Alianței, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităților de Apărare.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, cei doi miniștri au convenit ca în anul 2018 să fie intensificată colaborarea pe dimensiunea instruirii practice a forțelor armate moldovene și române și educației militare, inclusiv prin consolidarea activităților în cadrul instituțiilor de învățământ militar.

La sfârșitul întrevederii, cei doi oficiali au inaugurat, în cinstea aniversării Zilei Naționale, ansamblul sculptural „Efigii voievodale”, realizat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, Valentin Tănase, amplasat în fața clădirii M.Ap.N. Sculpturile imortalizează o suită de șase mari domnitori și regi care s-au remarcat și prin reale merite militare, cu victorii decisive în conflicte armate de anvergură, respectiv Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Carol I.


Biroul presă