MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 28
Întrevedere Mircea Dușa – Paul Savereux

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Mircea Dușa a avut marți, 7 februarie, o întrevedere cu Paul Savereux, director în cadrul Diviziei pentru Politici și Planificarea Apărării al Secretariatului Internațional al NATO. Întrevederea a avut loc în contextul Reuniunii România – NATO pentru pentru analiza capabilităților pentru apărare 2017 – 2018, ce se desfășoară la București.

Mircea Dușa a reamintit stadiul angajamentelor asumate de România în cadrul NATO, inclusiv aspectele privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, din care 35% (un nivel care depășește semnificativ recomandarea NATO de 20%) sunt alocate achizițiilor de echipamente majore. În același context, secretarul de stat a prezentat modalitatea de îndeplinire a angajamentelor, în special în ceea ce privește programele de înzestrare destinate operaționalizării forțelor, acestea constituind contribuția României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

„Ne reconfirmăm angajamentul în direcția alinierii procesului național de dezvoltare a capabilităților cu prioritățile identificate la nivelul Alianței, prin asigurarea unui nivel adecvat al alocării resurselor, și intensificarea participării în cadrul proiectelor și inițiativelor multinaționale”, a subliniat secretarul de stat.

Reprezentantul NATO a subliniat importanța respectării angajamentelor privind cheltuielile pentru apărare conform documentului adoptat în cadrul Summit-ului din Țara Galilor din anul 2014 și a onorării contribuțiilor solicitate pentru îndeplinirea nivelului de ambiție al Alianței. În timpul întrevederii, Paul Savereux a remarcat progresele realizate de țara noastră în tot ceea ce privește domeniul apărării.

România și-a îndeplinit angajamentele din cadrul „Planului de creștere a capacității operaționale a Alianței (constituirea comandamentului Diviziei Multinaționale și a unității NATO de integrare a forțelor), iar în privința asigurării prezenței aliate adaptate (tFP) pe flancul estic al NATO a dezvoltat și consolidat cele patru elemente asumate – constituirea brigăzii multinaționale, cadrul multinațional de instruire, prezența aliată adaptată în domeniul maritim și contracararea sistemelor de interzicere a accesului zonal. Din perspectiva operațională, România rămâne un contributor major al Alianței prin participarea la misiunile și operațiile conduse de NATO, în conformitate cu angajamentele asumate: Resolute Support din Afganistan, misiunile KFOR, Sea Guardian și rezerva stategică a SACEUR.

Rezultatele procesului de analiză a capabilităților pentru apărare 2017 – 2018 se vor regăsi atât pe agenda reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO din luna iunie, cât și pe agenda Summit-ului NATO din luna iulie de la Bruxelles.