
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Decizii importante adoptate la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – apãrare în privinþa PESCO
Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare ºi relaþii internaþionale, Mircea Duºa, a participat marți, 6 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - apãrare, prezidatã de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politicã de Securitate, Federica Mogherini.
Primul aspect dezbãtut a fost cel al securitãþii ºi apãrãrii, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militarã, procesul de revizuire coordonatã a apãrãrii (CARD) ºi Fondul european de apãrare (EDF).
Mircea Duºa a reafirmat sprijinul României pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilitãþii militare, iniþiativã extrem de importantã inclusiv pentru consolidarea cooperãrii UE-NATO.
În prezenþa adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele înregistrate pe dimensiunea cooperãrii UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaraþiei Comune adoptatã la Summit-ul NATO de la Varºovia, remarcându-se progresul semnificativ înregistrat la nivel politic. Mircea Duºa a apreciat rezultatele pozitive obþinute în domeniul cooperãrii UE-NATO ºi a afirmat cã România susþine implementarea setului comun integrat de mãsuri concrete, în domenii precum: mobilitatea militarã, contra-terorismul, apãrarea ciberneticã, contracararea ameninþãrilor hibride, rezilienþa, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente ºi dezvoltarea de capabilitãþi. Oficialul român a subliniat cã þara noastrã sprijinã adoptarea unei noi declaraþii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.
Din perspectiva cooperãrii structurate permanente, Mircea Duºa a exprimat angajamentul României în implementarea cooperãrii structurate permanente (PESCO), ca iniþiativã ce faciliteazã creºterea profilului UE pe dimensiunea de securitate ºi apãrare. Secretarul de stat a subliniat faptul cã iniþiativa consolideazã contribuþia europeanã în cadrul NATO, în contextul obiectivului major de asigurare a securitãþii europene ºi de întãrire a legãturii transatlantice. Au fost adoptate, în format PESCO, o serie de documente importante cum ar fi: Decizia Consiliului privind primul set de proiecte PESCO - România angajându-se sã participe la cinci din totalul celor 17 proiecte selectate în aceastã etapã -, precum ºi Recomandarea Consiliului cu privire la calea de urmat.
În privinþa misiunilor ºi operaþiilor PSAC (Politica de Securitate ºi Apãrare Comunã), abordate în cadrul dejunului de lucru, au fost evaluate, în principal, eforturile Uniunii pe continentul african, subliniindu-se rolul semnificativ în realizarea capacitãþilor locale de rãspuns la crize. Mircea Duºa a susþinut importanþa cooperãrii UE cu alte organizaþii internaþionale, în special cu ONU ºi Uniunea Africanã, în scopul promovãrii securitãþii ºi stabilitãþii. În acelaºi timp, a reafirmat angajamentul României privind participarea activã la cele ºase misiuni ºi operaþii PSAC, inclusiv la misiunile de instruire desfãºurate pe continentul african (EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia).
Biroul presã