Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 66


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu asistentul Secretarului General al NATO


În contextul Reuniunii B9 la nivel de miniștri ai apărării organizată în România, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut marți, 13 martie, o întrevedere cu asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare, Heinrich Brauss.

Cei doi oficiali au discutat subiecte de actualitate de pe agenda NATO, cu accent pe postura aliată de descurajare și apărare, reforma Structurii de Comandă a NATO, proiectarea stabilității, inclusiv în perspectiva Summitului NATO din luna iulie de la Bruxelles. Prezența lui Heinrich Brauss, reprezentant al Secretariatului Internațional NATO, la Reuniunea B9 din aceste zile este, alături de cea a reprezentantului SHAPE, locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa / DSACEUR, Sir James Everard, o dovadă solidă a angajamentului Alianței Nord-Atlantice pentru consolidarea flancului estic aliat.

Ministrul Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat în implementarea măsurilor aferente prezenței avansate dedicate segmentului sudic al flancului aliat estic, punctând eforturile întreprinse la nivel național pe această linie și a discutat, de asemenea, pe marginea adaptării Structurii de Comandă a NATO, al cărei model a fost aprobat la ministeriala aliată a apărării din 14-15 februarie 2018.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la așteptările pentru Summit-ul NATO din iulie, o reuniune încărcată de simbolism, având în vedere că se va desfășura în noul sediu al Alianței de la Bruxelles. Summit-ul va reprezenta o oportunitate pentru evaluarea progresului în ceea ce privește implementarea deciziilor adoptate la reuniunile la cel mai înalt nivel din Țara Galilor (2014), Varșovia (2016) și Bruxelles (2017), cât și pentru adoptarea unor măsuri de impact privind adaptarea pe termen lung a NATO, spre a răspunde provocărilor complexe ale mediului de securitate.


Biroul presă