MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 66
Întâlnirea ministrului apãrãrii naþionale cu asistentul Secretarului General al NATO

În contextul Reuniunii B9 la nivel de miniștri ai apãrãrii organizatã în România, ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a avut marți, 13 martie, o întrevedere cu asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apãrare și planificare, Heinrich Brauss.

Cei doi oficiali au discutat subiecte de actualitate de pe agenda NATO, cu accent pe postura aliatã de descurajare și apãrare, reforma Structurii de Comandã a NATO, proiectarea stabilitãții, inclusiv în perspectiva Summitului NATO din luna iulie de la Bruxelles. Prezența lui Heinrich Brauss, reprezentant al Secretariatului Internațional NATO, la Reuniunea B9 din aceste zile este, alãturi de cea a reprezentantului SHAPE, locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa / DSACEUR, Sir James Everard, o dovadã solidã a angajamentului Alianței Nord-Atlantice pentru consolidarea flancului estic aliat.

Ministrul Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat în implementarea mãsurilor aferente prezenței avansate dedicate segmentului sudic al flancului aliat estic, punctând eforturile întreprinse la nivel național pe aceastã linie și a discutat, de asemenea, pe marginea adaptãrii Structurii de Comandã a NATO, al cãrei model a fost aprobat la ministeriala aliatã a apãrãrii din 14-15 februarie 2018.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la așteptãrile pentru Summit-ul NATO din iulie, o reuniune încãrcatã de simbolism, având în vedere cã se va desfãºura în noul sediu al Alianþei de la Bruxelles. Summit-ul va reprezenta o oportunitate pentru evaluarea progresului în ceea ce priveºte implementarea deciziilor adoptate la reuniunile la cel mai înalt nivel din Þara Galilor (2014), Varºovia (2016) ºi Bruxelles (2017), cât ºi pentru adoptarea unor mãsuri de impact privind adaptarea pe termen lung a NATO, spre a rãspunde provocãrilor complexe ale mediului de securitate.