MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 67
Reuniunea miniștrilor apãrãrii în formatul B9 - „Bucharest 9”, de la Bucureºti

„Suntem, la nivel aliat, în plin proces de pregãtire a viitorului Summit. Astãzi, prezenþa aliatã avansatã este materializatã pe întregul Flanc Estic al Alianþei, atât în partea de nord-est, arealul baltic, cât ºi în partea de sud-est, pe teritoriul naþional ºi la Marea Neagrã. Continuãm sã ne focalizãm major asupra implementãrii sale ºi, în acest context, aºteptãm în iulie decizii importante cu relevanþã pentru postura de apãrare ºi descurajare aliatã”. Afirmaþia îi aparþine ministrului român al apãrãrii, Mihai Fifor, și a fost susþinutã la Reuniunea „B9”, alãturi de omologii aliaþi reprezentând țãrile participante la Inițiativa „Bucharest 9” ºi reprezentaþii SUA ºi NATO, ca observatori, activitate ce s-a desfãºurat astãzi, 13 martie, la Palatul Parlamentului.

În deschiderea lucrãrilor, ministrul Mihai Fifor a declarat cã „este momentul maximizãrii rolului de descurajare a mijloacelor de apãrare pe care le avem la dispoziþie ºi apreciem cã acest aspect trebuie sã se regãseascã în cadrul viziunii strategice a Alianþei Nord-Atlantice pe termen mediu ºi lung. Aceasta înseamnã, în fapt, continuarea eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare ºi apãrare la realitãþile strategice curente”.

Sesiunile de lucru ale ministerialei în format B9 au adus în atenþia delegaþiilor teme precum procesul de adaptare a structurii de comandã a NATO, riscurile și amenințãrile provenind din vecinãtatea esticã a Alianței, consolidarea relaþiei dintre NATO ºi UE, modalitãți de consolidare a cooperãrii între statele aliate inclusiv prin asigurarea complementaritãții cu alte formate regionale, precum Inițiativa europeanã în domeniul apãrãrii/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mãri.

În cadrul primei sesiuni de lucru, au fost evaluate arhitectura de securitate pe întregul flanc estic ºi modalitãþi concrete prin care se pot formula rãspunsuri adaptate în cadrul aliat. Cea de-a doua sesiune s-a axat pe stadiul implementãrii deciziilor aliate de la Varºovia pe linia prezenþei înaintate, precum ºi aºteptãrile privind Summit-ul NATO din 2018, iar în cea de a treia sesiune au fost abordate aspecte referitoare la interoperabilitatea și mobilitatea forțelor pe flancul estic.

Miniºtrii apãrãrii ºi reprezentanþii SUA ºi NATO prezenþi la reuniunea B9 au subliniat nevoia de coerenþã pe flancul estic ºi unitate a statelor din aceastã regiune în faþa ameninþãrilor la adresa securitãþii ºi stabilitãþii. În context, ministrul Mihai Fifor a punctat importanþa coerenþei de ansamblu a posturii de descurajare ºi apãrare, în cadrul mai larg al necesitãþii consolidãrii profilului regiunii Mãrii Negre la nivel aliat. De asemenea, oficialii prezenþi au avut un schimb de opinii asupra politicii aliate pe subiectul Rusia, punctând importanþa unitãþii aliate în ceea ce priveºte relaþia dintre NATO ºi Rusia. Totodatã, au fost dezbãtute aspecte privind consolidarea interoperabilitãții forțelor aliaților în formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilitãții trupelor pe flancul estic, precum și referitoare la o abordare comunã în domeniul consolidãrii cooperãrii dintre NATO și Uniunea Europeanã.

În cadrul conferinþei de presã comune susþinutã de miniºtrii apãrãrii român ºi polonez, ambii oficiali au reconfirmat faptul cã aceastã reuniune aduce o “contribuþie semnificativã la conturarea viziunii privind viitoarele dezvoltãri la nivelul securitãþii ºi apãrãrii, în acord cu eforturile comune în ceea ce priveºte procesul de adaptare al Alianþei Nord-Atlantice”.

În programul reuniunii B9 au fost prevãzute întâlniri cu Preºedintele Camerei Deputaþilor, Liviu Dragnea, ºi cu Preºedintele Senatului României, Cãlin Popescu Tãriceanu, în cadrul cãrora preºedinþii celor douã camere au transmis un mesaj de susþinere pentru discutarea problematicilor de securitate ºi apãrare de pe flancul estic, în formatul B9, în vederea asigurãrii coerenþei, precum ºi importanþa apartenenþei la NATO ºi parteneriatului strategic cu SUA.

Cu prilejul reuniunii B9, Preºedintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu oficialii prezenþi la Bucureºti. Agenda de discuþii s-a axat cu precãdere asupra pregãtirii Summit-ului NATO din iulie. În acest context, au fost subliniate necesitatea continuãrii eforturilor comune pentru asigurarea unitãþii aliaþilor estici în faþa ameninþãrilor, nevoia de proiectare a stabilitãþii în vecinãtãþile imediate ale NATO, importanþa prezenþei SUA pe flancul estic ca dovadã a angajamentul ferm faþã de stabilitatea regiunii, precum ºi nevoia de dezvoltare a relaþiei transatlantice în vederea asigurãrii securitãþii întregii Alianþe.

În cadrul prânzului de lucru gãzduit de Guvernatorul Bãncii Naþionale a României, Mugur Isãrescu, oficialii din statele B9, SUA ºi NATO au avut prilejul de a discuta oportunitãþi viitoare de dezvoltare a cooperãrii în cadrul acestui format B9, în vederea asigurãrii unitãþii pe flancul estic.

Cu prilejul reuniunii B9, ministrul Mihai Fifor a avut discuþii bilaterale cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, în vederea coordonãrii în perioada urmãtoare pe aspecte concrete ale cooperãrii dintre România ºi Polonia, dar ºi în cadrul aliat, în vederea pregãtirilor deciziilor ce urmeazã a fi luate de ºefii de stat ºi guvern la Summit-ul NATO din iulie.


* * *

Iniþiativa „Bucharest 9” a fost lansatã de România, în parteneriat cu autoritãþile de la Varºovia, în anul 2014, ca platformã pentru aprofundarea dialogului ºi consultãrilor între nouã aliaþi: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia ºi Ungaria.