
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
România, pe primul loc în NATO la alocări bugetare pentru înzestrare
După aproape un deceniu, țara noastră a reușit, în 2017, să contracareze subfinanțarea Armatei, a alocat Apărării 2 la sută din PIB și va continua să facă acest lucru până în 2026.
În baza execuției bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru apărare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care, așa cum arătam, 33 la sută au fost direcționate pentru achiziții de echipamente majore), adică 1,81 la sută din PIB-ul estimat la momentul aprobării bugetului, clasând România pe locul 6 în cadrul NATO la acest indicator.
În anul 2016, bugetul apărării a fost de 11,230 mld lei, în timp ce în 2017 a fost de 16,322 mld lei. Creșterea a fost de 5,092 mld lei, adică peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari creșteri a cheltuielilor pentru apărare.
Astfel, se reconfirmă angajamentul de substanță pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia națională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea și consolidarea capabilităților de apărare. Se pune în practică, astfel, angajamentul asumat în Țara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge. Prin finanțarea adecvată a programele de achiziții de echipamente/tehnică esențiale pentru înzestrarea structurii de forțe și revitalizarea unor sisteme de echipamente și tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut și pe parcursul acestui an, țara noastră demonstrează că își îndeplinește obligațiile ca membru al NATO și că este un aliat credibil și predictibil în această regiune a Europei.
Guvernul României își respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanță consolidării capacității de apărare a țării și acționând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât și în cel al pregătirii și instruirii trupelor. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB ceea ce, în termeni absoluți, înseamnă o creștere semnificativă, luând în calcul indicii de creștere economică reflectați în PIB.
Suntem, la nivel aliat, în plin proces de pregătire a viitorului Summit de la Bruxelles. Astăzi, prezența aliată avansată este materializată pe întreg Flancul Estic al Alianței, atât în nord-est (arealul baltic), cât și în sud-est, pe teritoriul național și la Marea Neagră. Continuăm să ne focalizăm major asupra implementării sale și, în acest context, așteptăm în iulie decizii importante, cu relevanță pentru postura de apărare și descurajare aliată.
Biroul presă