Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 83


Vizita ministrului Mihai Fifor în garnizoana Cluj-Napoca


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a aflat astăzi, 29 martie, într-o vizită de informare în garnizoana Cluj-Napoca.

Vizita a debutat la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, unde ministrul Fifor s-a întâlnit cu activul de cadre de conducere al marii unități și cu comandanții unităților subordonate, dislocate în aria de responsabilitate, care acoperă 21 de județe din jumătatea de nord a României.

Ministrul apărării a fost informat cu privire la condițiile de muncă și de viață ale personalului, starea infrastructurii și a tehnicii din dotare.

„Apreciez seriozitatea și rigoarea cu care abordați obiectivele importante ale diviziei, viziunea clară în ceea ce privește etapele de parcurs în perioada următoare. Vă asigur de întregul sprijin al echipei pe care o conduc la vârful ministerului. Beneficiem, pentru al doilea an consecutiv, de o alocare de două procente din PIB, ceea ce se va reflecta semnificativ și în modernizarea infrastructurii Diviziei 4 Infanterie și a unităților subordonate, care vor fi înzestrate cu tehnică de luptă performantă,” a declarat ministrul Fifor.

La finalul vizitei de la comandamentul Diviziei 4 Infanterie, ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu jurnaliștii clujeni, într-o conferință de presă, în care a prezentat obiectivele vizitei de informare în aria de responsabilitate a diviziei și a răspuns întrebărilor referitoare la prioritățile ministerului pentru perioada următoare.

În cadrul declarației de presă, Mihai Fifor a evocat cei 14 ani care se împlinesc astăzi de la aderarea țării noastre la NATO.

„Acum 14 ani începea o transformare de structură și de sistem pentru Armata României și, poate, și mai interesant, o schimbare de abordare a modului în care Armata României își vedea misiunile pe timp de pace și atunci când era nevoie la intervenții în teatrele de operații. Suntem în faza în care, după 14 ani, România arată, prin tot ceea ce face, că a îndeplinit la rigoare toate obligațiile asumate prin aderarea la Alianța Nord-Atlantică”, a declarat ministrul Fifor.

Ministrul a subliniat, de asemenea, faptul că „România poate fi văzută drept cel mai important furnizor de securitate de la Marea Neagră. Împreună cu Polonia asigurăm practic echilibrul flancului estic și tocmai de aceea, la Bruxelles, România a ofertat pentru a deveni gazda unui comandament de trei stele”.

Cel de-al doilea moment important pe agenda vizitei de informare de la Cluj-Napoca a fost vizitarea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, unde a avut o întâlnire cu echipa de conducere și a vizitat spațiile spitalului.

„Vom impune soluții urgente pentru rezolvarea problemei deficitului de personal cu care vă confruntați, pentru că rolul spitalului militar din Cluj-Napoca este foarte important în perspectiva implementării direcțiilor de dezvoltare pe coordonatele din Concepția de sprijin medical operațional pe care o dezvoltă armata noastră.

Ministrul a arătat că Memorandum-ul aprobat recent de Guvernul României, prin care vor putea fi încadrate aproximativ 6.500 de posturi vacante în structurile MApN, asigură cadrul necesar prin care pot fi încadrate și câteva sute de posturi pentru medici și personal de asistență medicală în rețeaua medico-militară națională.

„Am suplimentat și numărul locurilor la admiterea în Institutul Medico-Militar, la 178 de locuri și sperăm că vom putea înscrie în toamnă aproape 200 de studenți mediciniști în anul I”, a declarat ministrul Fifor, care a arătat că MApN va sprijini completarea dotării spitalului cu tehnică și aparatură perfomantă, în cadrul unui amplu program de modernizare a unităților medicale militare din țară.
Ministrul s-a întâlnit, în continuare, cu rachetiștii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”.

„Am dorit să văd la fața locului condițiile de muncă, infrastructura și starea tehnicii din înzestrare și să aflu direct de la dumneavoastră ce putem face pentru a îmbunătăți condițiile în care vă instruiți și a aduce perspectivele modernizării pe coordonate cât mai concrete”.

În ultima etapă a vizitei, ministrul apărării s-a deplasat la Someșeni, unde funcționează mai multe structuri militare, de diferite arme și specialități, subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.


„Concluzia cea mai importantă cu care ne întoarcem la minister este că bugetarea corespunzătoare a apărării nu mai putea întârzia. Este nevoie de investiții importante, dar perfect realizabile, care să consolideze capabilitățile de apărare ale țării și să ridice capacitatea acțională a Armatei României la nivelul provocărilor din mediul de securitate complex la care ne raportăm”, a arătat ministrul Fifor.


Biroul presă