Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Crosul dedicat veteranilor de război „VeteRUN" - CENTENAR, ediția a 3-a, 2018
Detalii privind regulamentul crosului, modalitatea de înscriere, traseul, premiile acordate, precum și programul complet al evenimentului pot fi obținute accesând site-ul http://veterun.armataromaniei.ro.
Competiția este o mișcare populară prin care cetățenii, alături de militari ai Armatei României, își pot arăta respectul și prețuirea pentru veteranii de război, răniții și invalizii supraviețuitori ai celui de Al Doilea Război Mondial, precum și pentru eroii Armatei României căzuți în teatrele de operații și în acțiuni militare pe teritoriul național, după 1990.
Traseul crosului va fi: Piața Presei Libere, Șoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piața Victoriei, cu întoarcere prin Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Șoseaua Kiseleff, Piața Presei Libere.
La întrecerea sportivă pot lua parte, alături de militari care au participat la misiuni în Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, copii, tineri și adulți civili care doresc să-i onoreze prin această participare pe veteranii de război.
Doritorii se pot înscrie la cros și în dimineața zilei de 6 mai, între orele 7.30 și 9.00, în zona de start, la intrarea în Parcul Herăstrău dinspre Pavilionul H.
* * *
Evenimentul este organizat în ciclul manifestărilor dedicate sărbătoririi Centenarului României, a Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie) și Zilei Victoriei (9 mai).
În ultimii patru ani, Ministerul Apărării Naționale a derulat campanii de informare pentru a readuce în atenția publică obligația morală de a cinsti veteranii din cele două războaie mondiale și veteranii din teatrele de operații.
În cadrul activităților dedicate “Centenarului Marii Uniri”, Ministerul Apărării Naționale va organiza o serie de manifestări culturale și artistice, cu caracter simbolic, precum și alte acțiuni cu tematică specifică pentru cinstirea eroismului, jertfelor și memoriei celor căzuți în lupte.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent, mai sunt în viață aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război și în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.
Biroul presă