MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 95
Vizita ministrului apãrãrii naþionale în baza militarã din Kandahar

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Fifor, însoțit de șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã, și de generali și ofițeri aflați la comanda structurilor care conduc și coordoneazã forțele Armatei României pe timpul pregãtirii misiunii și dislocãrii în teatrul de operații, s-a aflat într-o vizitã de lucru în Afganistan în perioada 10 - 12 aprilie.

În prima parte a vizitei, ministrul Fifor a participat la un briefing de informare privind misiunile ºi activitãþile desfãºurate de cãtre forþele române în baza Kandahar și s-a întâlnit cu militarii Batalionului 30 Protecția Forței “Vulturii Carpaților”, Elementului Naþional de Sprijin, precum ºi cu cei care executã misiuni în cadrul Comandamentului de Instruire, Consiliere ºi Asistenþã din regiunea de Sud (Train Advice Assist Command - South / TAAC-South).

“Fiind în preajma Sãrbãtorilor Pascale, vã spunem Hristos a înviat! Vã mulțumesc tuturor pentru curaj și determinare. România are o voce puternicã în rândul națiunilor lumii, iar Armata este respectatã și apreciatã în primul rând datoritã dumneavoastrã, cei ce împliniți cu arma în mânã angajamentele asumate de țara noastrã în domeniul securitãții internaționale”, le-a spus ministrul Fifor militarilor români.

De asemenea, el a discutat cu militarii și s-a informat despre problemele cu care aceștia se confruntã, starea echipamentelor și a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru îndeplinirea misiunilor.

În timpul vizitei la Kandahar, oficialii români au avut o întâlnire cu generalul de brigadã John W. Lathrop, comandantul TAAC-South, în cadrul cãreia au discutat despre contribuția actualã a României cu forțe la Operațiunea Resolute Support, sprijinul acordat de forțele americane din Afganistan forțelor române în teatru, dar și despre preocupãrile actuale și intențiile Comandamentului multinațional pentru anul 2018, mare parte din contingentul românesc fiind dislocat în zona de sud.

“România a fost, în ultimii doi ani, unul dintre cei mai mari contributori cu trupe Ressolute Support. Suntem al cincilea stat ca numãr de trupe dislocate în Afganistan, dar al patrulea în cadrul NATO. Așa cum s-a confirmat și la Reuniunea miniștrilor apãrãrii din cadrul Alianței Nord-Atlantice, din noiembrie, țara noastrã a avut, în anul 2017, o contribuție de aproximativ 630 de militari, iar în 2018, mai mult de 700. În același timp, autoritãțile române apreciazã în mod deosebit suportul acordat de partenerii americani trupelor române dislocate în regiunea Kandahar”, a subliniat ministrul Fifor în cadrul întâlnirii.
* * *
Toate structurile luptãtoare ale Armatei României au experienþa teatrelor de operaþii. În ultimii 27 de ani, militarii români au ocupat peste 60.000 de funcþii în misiuni ºi operaþii internaþionale, din care 23.000 doar în Afganistan.

Misiunile Armatei României au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistenþã medicalã la misiuni de tip contrainsurgenþã ºi ulterior la misiuni de instruire ºi asistenþã instituþionalã.

Ca urmare a misiunilor de luptã executate în teatrele de operații, 29 de militari au cãzut la datorie (dintre care 26 în Afganistan) și peste 180 au fost rãniți.