Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 101


Întrevederea ministrului apărării naționale cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa


Miercuri, 18 aprilie, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere cu generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), aflat în vizită oficială în România.

Agenda de discuții a inclus subiecte de actualitate de pe agenda NATO, cu accent pe eforturile aliate curente pe palierul descurajării și apărării, al reformei Structurii de Comandă NATO și al proiectării stabilității, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie de la Bruxelles.

Ministrul român al apărării a exprimat apreciere pentru sprijinul constant al SHAPE în implementarea măsurilor aferente prezenței avansate dedicate sud-estului teritoriului aliat, subliniind nivelul de maturitate atins de Brigada Multinațională Sud-Est, precum și contribuțiile aliaților la implementarea acestei prezențe. De asemenea, a fost subliniată respectarea de către România a angajamentului aliat de alocare a 2% din PIB sectorului apărării și sprijinul politic solid pentru menținerea acestui angajament pe termen lung – element esențial mai ales prin prisma prezenței acestei teme pe agenda Summit-ului de la Bruxelles din 11-12 iulie a.c.

Pe palierul proiectării stabilității, ministrul Fifor a exprimat sprijinul țării noastre pe aceleași coordonate de până acum, printre care: menținerea contribuției României la misiunea Resolute Support din Afganistan; sprijin pentru stabilizarea Irakului prin participarea României la Coaliția Globală anti-DAESH; menținerea abordării omnidirecționale în acordarea sprijinului aliat atât partenerilor estici, cât și sudici.

La rândul său, înaltul oficial NATO a mulțumit României pentru contribuția semnificativă pe palierul securității internaționale prin participarea sa constantă și determinantă la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum și la misiunea KFOR din Kosovo. În plus, a apreciat eforturile României pe linia împărțirii echitabile a sarcinilor în cadrul Alianței și a salutat alocarea către sectorul apărării de către țara noastră, începând cu anul 2017, a procentului optim agreat în cadrul NATO. În ceea ce privește așteptările pentru Summit-ul din luna iulie, cei doi interlocutori au fost de acord că mesajul principal va viza reconfirmarea unității și solidarități aliaților în gestionarea provocărilor actuale de securitate.


Biroul presă