MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 102
Militari ai Armatei României, la campania de plantare de arbori în Parcul Memoriei Naționale RoMândria

Militari ai Armatei României vor participa sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 10.00, la cea de-a doua campanie de plantare de arbori, la Mărășești, în Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României - 100 de ani de istorie și demnitate" RoMândria.

Proiectul, la care Ministerul Apărării Naționale este partener, a fost inițiat din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial. Inițiativa prevede plantarea unei păduri de stejari pe o suprafață de 75 de hectare, etapizat, până la finalul acestui an, într-un parc deschis publicului, amplasat în apropierea Mausoleului Mărășești.

Fiecare dintre cei 335.000 de eroi căzuți în Primul Război Mondial, care și-a jertfit viața pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, va fi reprezentat în mod simbolic de un stejar.

Pentru acțiunea de sâmbătă au demarat deja lucrările de pregătire ale terenului, pe o suprafață de 25 de hectare, pe care vor fi plantați 112.500 de puieți de stejar.

Ministerul Apărării Naționale va fi reprezentat de circa 1.100 de militari, pe bază de voluntariat, din Forțele Terestre și din Forțele Aeriene, elevi din instituții militare de învățământ, veterani de război și membri ai echipei ”Invictus”.

Pe timpul evenimentului, aeronave ale Forțelor Aeriene Române, de tipul IAR 99 și IAK 52, vor survola fostul câmp de bătălie de la Mărășești, în semn de omagiu adus eroilor căzuți la datorie.

* * *

Campania”RoMândria - Stejarii României - Parcul Memoriei Naționale - 100 de ani de istorie și demnitate”, este coordonată de Consiliul Județean Vrancea, având ca parteneri postul de televiziune Antena 3 (ca partener inițiator), Ministerul Apărării Naționale, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”.

La prima campanie de plantare, care a avut loc pe 18 noiembrie 2017, au participat aproximativ 8000 de voluntari - printre care s-au numărat numeroși militari în activitate și în rezervă, dar și militari răniți componenți ai echipei Invictus - care au plantat, în doar trei ore, 50.000 de puieți de stejari, pe o suprafață de 10 hectare.