Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 109


Întâlnire bilaterală a secretarului de stat Mircea Dușa cu omologul său, Dumitru Mînzărari


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, a avut astăzi, 25 aprilie, o întâlnire bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Dumitru Mînzărari. Întrevederea a avut loc în contextul reuniunii de la Ministerul Apărării Naționale a comisiei mixte româno – moldovene și a unei noi runde a dialogului strategic bilateral din perspectiva apărării.

Mircea Dușa a reafirmat susținerea pe care o oferă România pentru parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin proiecte de sprijin și asistență în domeniul apărării. ,,Așa cum știți, Republica Moldova reprezintă pentru România nu doar un stat vecin, ci un partener strategic. Doresc să vă asigur că relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate constantă pentru Ministerul Apărării Naționale”, a afirmat Mircea Dușa.

Secretarul de stat a subliniat progresul constant pe care cele două state îl au în cooperarea bilaterală, fiind deja implementate proiecte, precum realizarea cadrului juridic de cooperare, pregătirea personalului și instruirea acestuia în cadrul exercițiilor bilaterale și multinaționale la care participă militari din cele două armate.

Mircea Dușa a precizat că România a crescut numărul de locuri alocat personalului din Republica Moldova la diferite cursuri și specializări în instituțiile de învățământ militar din țara noastră, printre domeniile noi de pregătire urmând să se regăsească și medicina militară. Oficialii au convenit ca anul acesta să crească numărul exercițiilor militare desfășurate în comun de cele două armate.

De asemenea, secretarul de stat a reiterat deschiderea pentru înființarea unei unități mixte care să respecte în totalitate condițiile statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Dumitru Mînzărari a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de România până acum și a întărit angajamentul de a continua eforturile Ministerului Apărării din Republica Moldova pentru modernizarea și reformarea Armatei Naționale, în special în privința înzestrării și a instruirii.

În cadrul Dialogului Strategic, cei doi oficiali au analizat situația de securitate la nivel regional și perspectivele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și NATO.

La finalul negocierilor pe care comisiile de experți le poartă în cadrul comisiei mixte, cei doi secretari de stat vor semna “Planul Bilateral de Cooperare dintre Ministerul Apărării din România și Ministerul Apărării din Republica Moldova pentru anul 2018”.


Biroul presă