Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 110


Ziua Veteranilor de Război


Ministerul Apărării Naționale organizează, în aceste zile, în toate marile garnizoane din țară, o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război.

În București, activitățile vor avea loc după următorul program:

• joi, 26 aprilie,

o de la ora 10.00, Adunare Solemnă a veteranilor de război la Palatul Cercului Militar Național;

o de la ora 14.00, spectacolul intitulat „Istoria ca un spectacol”, în Aula Ministerului Apărării Naționale. Acesta este primul dintr-o trilogie realizată de Asociația Culturală „Lupii Albi”, care va fi lansată în perioada aprilie - decembrie 2018, aducând în prim plan personalități marcante din istoria națională: Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și Regina Maria. Proiecția, în premieră, a filmului „Dracula – Coroana”, cu reevocarea mai multor momente din viața voievodului Vlad Țepeș, va reprezenta primul eveniment din serie. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Ion Dichiseanu, Carmen Tănase, Constantin Cotimanis, Elvira Deatcu, Vlad Miriță și Bogdan Jianu, care semnează scenariul și regia.


NOTĂ: Jurnaliștii care doresc să ia parte la această activitate vor fi așteptați joi, 26 aprilie, între orele 13.15 și 13.45, la sediul Ministerului Apărării Naționale (intrarea PC 3, dinspre Hotel Marriott). Accesul se face pe baza buletinului/cărții de identitate și a legitimației de presă.

• vineri, 27 aprilie, de la ora 9.00, ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Eroilor Patriei (din fața Universității Naționale de Apărare ”Carol I”).

Activități similare vor avea loc și la monumentele și operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federația Rusă, Slovacia și Ungaria dedicate memoriei militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tot cu prilejul Zilei Veteranilor de Război va avea loc duminică, 6 mai, începând cu ora 10.00, în Capitală, Crosul dedicat veteranilor de război „VeteRUN” – CENTENAR, pe traseul Piața Presei Libere, Șoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piața Victoriei, cu întoarcere prin Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Șoseaua Kiseleff, Piața Presei Libere.

***

Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent, mai sunt în viață aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război și în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.


Biroul presă