Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 141


Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor


Ministerul Apărării Naționale organizează, în toate marile garnizoane din țară, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, zi extrem de importantă pentru poporul român, în care este cinstită memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru țară.

În București, manifestările vor avea loc joi, 17 mai, după următorul program:

- ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;
- ora 10.30, la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar se va desfășura ceremonia militară intitulată „Rostirea solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”;
- ora 12.00, ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar și la Cimitirul Eroilor Revoluției;
- ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I) se va desfășura ceremonia militară de „Rostire solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”.

În acest an, Ziua Eroilor coincide cu sărbătorirea a 95 de ani de la amenajarea, în Parcul „Carol I”, a Mormântului Ostașului Necunoscut - simbol al sacrificiului și dăruirii pentru făurirea României Mari, moment aniversar, de asemenea, marcat în acest cadru solemn.

Manifestări de amploare dedicate Zilei Eroilor vor avea loc și la Buzău, după următorul program:

- miercuri, 16 mai, începând cu ora 20.45, în Piața Dacia va avea loc un scurt concert de muzică militară, iar de la ora 21.00 o retragere cu cu torțe pe traseul Piața Dacia - Aleea Trandafirilor - Bulevardul Unirii - Bulevardul Calea Eroilor - Cimitirul Eroilor - Rond Kaufland Sud - Bulevardul Calea Eroilor -Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu - sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Începând cu ora 21.30, la Cimitirul Eroilor se va desfășura o Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial. De asemenea, tot miercuri va fi inaugurat Bulevardul Calea Eroilor.

- joi, 17 mai, între orele 08.00 și 16.00, în fața sediului Diviziei 2 Infanterie „Getica” va fi organizată o expoziție de armament și tehnică militară, de la ora 12.00, va avea loc ceremonia militară și religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor, iar de la ora 13.00 va fi organizată o defilare militară pe traseul Cimitirul Eroilor, Bulevardul Calea Eroilor, sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Astfel, peste 850 de militari români și străini - din Austria, Bulgaria, Germania, Italia și Republica Moldova vor defila pe nou inaugurata Cale a Eroilor din municipiul Buzău.

De asemenea, depuneri de coroane și jerbe de flori se vor desfășura, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, la cimitirele și monumentele/operele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Federația Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate activitățile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

* * *

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.


Biroul presă