MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 154
Întâlnirea ministrului apãrãrii naționale cu omologul francez

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectueazã în Franța, ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere luni, 28 mai, cu Florence Parly, ministrul francez al apãrãrii. Pe parcursul discuþiilor oficiale, cei doi miniºtri au abordat subiecte referitoare la dezvoltarea cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii și la prioritãțile de pe agenda NATO și UE.

Din perspectivã aliatã, ministrul apãrãrii naþionale a subliniat necesitatea asigurãrii coerenþei în procesul de planificare ºi implementare a rãspunsului aliat în situaþii de crizã sau conflict, a unei contribuþii echitabile la eforturile comune de asigurare a eficienþei NATO, precum ºi valorificarea opþiunilor de colaborare româno-franceze în acest context.

În vederea pregãtirii viitorului Summit NATO de la Bruxelles, din iulie, Mihai Fifor a subliniat importanța menþinerii tematicii privind situaþia de securitate de la Marea Neagrã pe agenda acestei întâlniri la nivel de șefi de state și guverne din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, a fost convenitã armonizarea pozițiilor naționale privind securitatea pe flancul estic al NATO, inclusiv cu prilejul viitoarei întâlniri a miniștrilor apãrãrii din statele aliate, care va avea loc în zilele de 7 și 8 iunie.

În context, Florence Parly a dat asigurãri cu privire la importanța pe care Franța o va acorda problematicii regiunii Mãrii Negre și a manifestat deschidere fațã de prioritãțile României de a consolida prezența aliatã în regiune. De asemenea, a subliniat cã va fi continuat și în acest an programul de vizite a navelor franceze în Marea Neagrã și cã Armata țãrii sale va acorda sprijin în context aliat pentru asigurarea unei prezențe înaintate adaptate coerente în aceastã regiune.

De asemenea, ministrul Fifor a evidențiat importanța relației transatlantice pentru asigurarea securitãții spațiului european și euro-atlantic.

Având în vedere cã România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019, cei doi oficiali au analizat principalele provocãri interne cu care se confruntã Uniunea Europeanã în prezent, dar și subiectele prioritare pentru ambele state, în vederea avansãrii proiectului european în domeniul apãrãrii. În context, ministrul Mihai Fifor a accentuat interesul pãrþii române pentru consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special cele ce vizeazã Politica de Securitate ºi Apãrare Comunã, ºi a iniþiativelor precum PESCO (Cooperarea structuratã permanentã), EDF (Fondul european de apãrare) și CARD (Procesul de revizuire coordonatã anualã a apãrãrii). De asemenea, a fost punctat interesul pentru dezvoltarea de capabilitãþi militare ºi sprijinirea eforturilor în vederea operaþionalizãrii PESCO, de o manierã pragmaticã ºi orientatã cãtre obþinerea unor rezultate concrete.

Un accent deosebit în cadrul discuțiilor a fost pus pe consolidarea cooperãrii dintre Romania și Franța în domeniul tehnico-militar, ambele pãrþi apreciind oportunitãþile de cooperare ce se deschid în contextul derulãrii programelor de înzestrare. A fost, astfel, apreciatã colaborarea tradiționalã foarte bunã dintre cele douã țãri, convenindu-se asupra dezvoltãrii Parteneriatului strategic pe palierul apãrãrii, precum și asupra continuãrii dialogului politico-militar privind subiecte de interes comun de pe agenda NATO ºi UE, în scopul armonizãrii poziþiilor naționale.