MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 167
Bilateralã România – Marea Britanie, în cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apãrãrii din statele membre ale NATO

La ministeriala apãrãrii, ce se desfãșoarã la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice, ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a avut vineri, 8 iunie, o reuniune bilateralã cu secretarul britanic al apãrãrii, Gavin Williamson.

Agenda discuțiilor a vizat relațiile foarte bune de cooperare în domeniul apãrãrii dintre cele douã țãri, cu accent pe contribuția militarã britanicã în România. În context, ministrul Mihai Fifor a apreciat implicarea activã a Marii Britanii în misiunile de poliție aerianã și prezența navalã constantã în Marea Neagrã, demonstrând angajamentul pentru întãrirea posturii de descurajare și apãrare a NATO în aceastã regiune.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea întãririi cooperãrii în domeniul instruirii în comun a trupelor, educației, medicinei militare, apãrãrii cibernetice și contracarãrii amenințãrilor de tip hibrid, respectiv dezvoltarea cooperãrii în domeniul industriei de apãrare. În acest sens, miniștrii român și britanic vor semna, în perioada imediat urmãtoare, un Memorandum de Înțelegere între România și Marea Britanie care sã punã bazele unor proiecte comune concrete de cooperare în domeniul apãrãrii.
Secretarul britanic al apãrãrii a subliniat cã România constituie un factor de stabilitate regionalã și are un aport substanțial în asigurarea securitãții în regiunea Mãrii Negre și a Balcanilor de Vest. În context, oficialul britanic a afirmat cã țara sa susține eforturile României în cadrul aliat, analizând inclusiv posibilitatea participãrii, cu forțe terestre, la Brigada Multinaționalã de la Craiova, în cadrul prezenței înaintate adaptate.

Un alt subiect al discuției a vizat sprijinul acordat de cele douã state pentru dezvoltarea parteneriatelor Alianței cu Republica Moldova și Ucraina, în actualul context regional de securitate.

În ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeanã, ministrul Fifor a asigurat cã România va continua sã dezvolte relația specialã cu partenerul britanic, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea securitãții și apãrãrii spațiului euro-atlantic.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au convenit asupra intensificãrii contactelor la nivel înalt prin organizarea, în acest an, a unor vizite oficiale în România și Marea Britanie, pentru a da un semnal puternic cu privire la angajamentele comune, în context bilateral și aliat.