Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 182


Ediția 2018 a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, la final


Cea de-a 15-a ediție a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict s-a desfășurat, în perioada 18-22 iunie, în garnizoanele Constanța, Mangalia și Babadag, iar sâmbătă, 23 iunie, va avea loc ceremonia de închidere pe dana 0 a Portului Militar Constanța.

Cursul a fost organizat de Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale și Statului Major al Forțelor Aeriene.

Reprezentanții mass-media participanți la curs au dobândit, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoștințe privitoare la procedurile de acreditare și de lucru ale jurnaliștilor pe timpul operațiilor militare, riscurile și regulile de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională și acordarea primului ajutor.

În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliștii au participat la diverse antrenamente - dezvoltarea abilităților fizice specifice, instrucție specifică navală și de scufundare, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supraviețuire, cunoașterea hărților, a busolei, a GPS-ului și lucrul practic cu acestea. De asemenea, au asistat la ședințe demonstrative de tragere cu armamentul specific forțelor pentru operații speciale și la exerciții de parașutare.

Totodată, cursanților le-a fost prezentată tehnica de luptă și echipamentul din dotarea militarilor batalionului de infanterie marină, scafandrilor militari, marinarilor și bazei aeriene, modul de acțiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecție CBRN, trecerea prin suprafețe de teren incendiate, precum și modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.

Cursul a pregătit, din anul 2004 și până în prezent, 278 de jurnaliști.


Biroul presă