MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 185
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, a participat luni, 25 iunie, la Luxemburg, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în format comun al miniștrilor apărării și de externe din statele membre ale UE.

Reuniunea a debutat cu semnarea „Declarației de intenție privind proiectul PESCO dedicat apărării cibernetice”. Proiectul este coordonat de Lituania, iar România a semnat în calitate de membru participant alături de Cehia, Estonia, Spania și Olanda.

În prima sesiune de lucru au fost analizate progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE în domeniul securității și apărării. Astfel, au fost dezbătute subiecte precum cooperarea structurată permanentă (PESCO), Fondul european de apărare (EDF), mobilitatea militară, parteneriatele UE și Facilitatea europeană pentru pace.

Oficialii prezenți au adoptat concluziile Consiliului privind implementarea Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate și apărare, precum și Decizia Consiliului privind regulile de guvernanță pentru proiectele PESCO. Totodată, au aprobat documentul de bază privind cerințele militare în domeniul mobilității militare.

Mircea Dușa a subliniat importanța continuării eforturilor de implementare a politicilor PESCO. De asemenea, a susținut importanța inițiativei mobilității militare în actualul context strategic, în care răspunsul la orice amenințare de securitate constă într-o dislocare rapidă a forțelor în locația și la momentul oportun.

Cea de-a doua sesiune s-a desfășurat în prezența Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, și a fost focalizată pe stadiul și perspectivele procesului de cooperare UE – NATO, în special în implementarea Declarației comune adoptată de cele două organizații în anul 2016. „România a precizat că rămâne un susținător ferm al consolidării relațiilor dintre cele două organizații. Evoluțiile actuale ale mediului de securitate impun un efort coerent și conjugat din partea tuturor statelor membre ale NATO și ale UE. Pentru impulsionarea politică a eforturilor de cooperare dintre cele două organizații, România susține propunerea de adoptare a unei noi Declarații comune la Summit-ul NATO din luna iulie”, a precizat Mircea Dușa.

În marja reuniunii, secretarul de stat Mircea Dușa a avut și o întrevedere bilaterală cu Ministrul de Stat pentru Apărare din Camera Lorzilor a Parlamentului Britanic, Frederick Howe. Discuțiile celor doi oficiali au vizat stadiul relațiilor bilaterale și modalitățile concrete de consolidare a Parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, în domeniul securității și apărării. Mircea Dușa a apreciat participarea britanică la misiunea consolidată de poliție aeriană, subliniind că misiunile desfășurate în comun cu piloții români contribuie semnificativ la creșterea capacității operaționale și interoperabilității Forțelor Aeriene Române. Cei doi oficiali au discutat și despre continuarea participării navelor britanice la exercițiile din Marea Neagră, zonă de interes sporit pentru NATO.

În același timp, secretarul de stat a subliniat necesitatea menținerii cooperării cu Marea Britanie în domeniul securității și apărării pe toate palierele ce vor fi agreate în cadrul Uniunii în etapa post – Brexit.