MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 192
Mircea Duºa, vizitã oficialã în Portugalia ºi consultãri cu ministrul portughez al apãrãrii

Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare ºi relaþii internaþionale, Mircea Duºa, s-a întâlnit joi, 5 iulie, cu ministrul portughez al apãrãrii, José Alberto Azeredo Ferreira Lopes, în contextul unei vizite oficiale efectuatã în Republica Portughezã.

Cei doi demnitari au analizat actualul context de securitate, riscurile ºi ameninþãrile care apar la nivel global și regional, precum ºi mãsurile care trebuie luate atât la nivel NATO ºi al Uniunii Europene, cât ºi din punct de vedere al cooperãrii bilaterale. Un punct important al agendei de discuþii a fost Summit-ul NATO de sãptãmâna viitoare ºi interesele comune ale României ºi Portugaliei pentru adoptarea unor mãsuri coerente ºi echilibrate pe toate flancurile, atât cel estic, cât ºi cel sudic al NATO și UE. Deasemenea, un punct de interes comun al celor douã þãri îl reprezintã securitatea maritimã. Ambii demnitari susþin necesitatea adoptãrii unei noi declaraþii comune NATO-UE, care sã sublinieze încã o datã solidaritatea transatlanticã.

Mircea Duºa a mulþumit ministrului portughez pentru contribuþia adusã la eforturile aliate de întãrire a mãsurilor de asigurare pe flancul estic prin afilierea unui batalion de manevrã la Brigada Multinaþionalã Sud – Est de la Craiova ºi prin încadrarea cu personal a elementelor NATO de comandã – control de pe teritoriul României. Deasemenea, secretarul de stat a apreciat sprijinul oferit de portughezi în intãrirea misiunilor de poliþie aerianã în România.

În context UE, cei doi demnitari au convenit sã intensifice dialogul româno – portughez în domeniul apãrãrii în vederea pregãtirii ºi exercitãrii de cãtre România a viitoarei Preºedenþii UE. Secretarul de stat a menþionat cã printre prioritãþile mandatului României se va numãra ºi Politica de Securitate ºi Apãrare Comunã (PSAC), iniþiativele precum Cooperarea structuratã permanentã (PESCO), Procesul de revizuire coordonatã anualã a apãrãrii (CARD) ºi Fondul european de apãrare (EDF) reprezentând trecerea apãrãrii europene la un nivel superior.

În privinþa cooperãrii bilaterale, ambii demnitari au apreciat progresul semnificativ înregistrat odatã cu demararea programului Avion multirol al forțelor Aeriene. “Programul de înzestrare cu avioane F-16 Fighting Falcon îºi dovedeºte importanþa strategicã nu doar pe plan naþional, ci ºi la nivel regional, întãrind capacitatea României de a rãspunde într-o manierã adecvatã cerinþelor de descurajare ºi apãrare specifice regiunii Mãrii Negre. Aºadar, unul dintre domeniile prioritare de dezvoltare a cooperãrii bilaterale rãmâne cel tehnico-militar”, a precizat Mircea Duºa.

În acest sens, cei doi demnitari s-au consultat asupra posibilitãþii de a continua colaborarea pentru realizarea capabilitãþii de apãrare aerianã în cadrul programului Avion multirol al forțelor Aeriene. Mircea Duºa a subliniat cã prioritatea imediatã a României este completarea primei escadrile de avioane F-16 Fighting Falcon, în paralel cu implicarea industriei naþionale de apãrare în acest program.

Printre alte domenii de cooperare bilateralã au mai fost identificate ºi intensificarea activitãții comisiilor mixte româno – portugheze în domeniul militar, informaþiile militare, participarea la exerciþii multinaþionale, învãþãmântul militar și apãrarea ciberneticã.

Din delegatie au fãcut parte generalul de flotilã aerianã Lian Someºan, ambasadorul României în Portugalia, Ioana Bivolaru, și ataºatul român al apãrãrii, comandor Adrian Duþã.