Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 193


Programul ministrului Aprrii n a doua zi a vizitei oficiale n Germania


n a doua zi a vizitei oficiale efectuate n Germania, ministrul Mihai Fifor a avut programate o serie de deplasri la Spitalul Bundeswehr-ului (Forțelor Armate) din Berlin, la sediul companiei Rheinmetall, la Centrul medical regional american din Landstuhl, precum și la cimitirul eroilor din localitatea Worms.

Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, alturi de generalul Nicolae Ciuc, șeful Statului Major al Aprrii, și colonelul medic Doina Baltaru, comandantul Spitalului Militar de Urgenț „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj Napoca, a vizitat facilitțile Spitalului Bundeswehr-ului din Berlin. n acest context, au avut loc discuții despre infrastructura pus la dispoziia personalului militar și a pacienților, mpreun cu echipa de comand a spitalului și cu generalul-maior Stephan Schoeps, locțiitorul Inspectoratului Trupelor Sanitare din cadrul Bundeswehr-ului.

Delegația oficial a Ministerului Aprrii Naționale a fcut o deplasare la sediul companiei Rheinmetall din Unterlss, n cadrul creia au fost vizionate capabilitțile și facilitțile de producție și au avut loc discuții cu reprezentanții companiei.

La Centrul medical regional al Forțelor Terestre ale SUA, din Landstuhl, unde sunt tratați militarii rniți n teatrele de operații, ministrul aprrii naționale a adresat mulțumiri personalului medical pentru profesionalismul și grija de care a dat dovad n tratarea militarilor romni rniți n misiunile internaționale și evacuați ctre acest spital pentru tratament și recuperare.

„Toți militarii romni tratați aici sunt impresionați de calitatea actului medical, prietenia sincer și grija artat lor și membrilor de familie aflați n vizit pe timpul recuperrii", a declarat ministrul Mihai Fifor.

Deplasarea n Germania a inclus și o vizit la Cimitirul Auf Der Hochheimer Hhe din orașul Worms, unde sunt nhumați 168 de militari romni care și-au pierdut viața n Primul Rzboi Mondial, n memoria crora ministrul Fifor a depus o coroan de flori. n acest context, oficialul romn a avut discuții cu autoritțile locale, crora le-a adresat mulțumiri pentru sprijinul permanent acordat reprezentanților Romniei n desfșurarea activitților de comemorare a militarilor decedați n timpul Marelui Rzboi, precum și pentru implicarea n proiectul de ridicare a unui monument dedicat memoriei lor, care va fi implementat n perioada imediat urmtoare.

„Comemorarea eroilor noștri este o datorie sfnt pentru ntregul popor romn. La nivelul MApN, am tratat cu prioritate inițiativele de reabilitare, ntreținere sau construcție de monumente dedicate eroilor romni, inclusiv n cadrul cimitirelor care se afl n afara țrii. Ori de cte ori am ocazia, n vizitele mele oficiale, nu voi ezita s aduc un omagiu eroilor Armatei Romniei și s m asigur personal c mormintele acestora sunt ngrijite așa cum se cuvine.

Am ținut n mod special ca n cadrul vizitei n Germania s fac o deplasare la cimitirul din orașul Worms, unde MApN, prin ONCE, are n derulare, n 2018, un proiect de investiții pentru construcția Monumentului comemorativ romnesc. Este o prioritate pentru MApN, cu att mai mult cu ct ne dorim finalizarea acestui monument n Anul Centenar, și am ntreprins n acest sens toate etapele stabilite de legislația romneasc n vigoare pentru construcția acestei opere comemorative de rzboi”, a mai spus Mihai Fifor.


Biroul pres