Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 193


Programul ministrului Apărării în a doua zi a vizitei oficiale în Germania


În a doua zi a vizitei oficiale efectuate în Germania, ministrul Mihai Fifor a avut programate o serie de deplasări la Spitalul Bundeswehr-ului (Forțelor Armate) din Berlin, la sediul companiei Rheinmetall, la Centrul medical regional american din Landstuhl, precum și la cimitirul eroilor din localitatea Worms.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, alături de generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, și colonelul medic Doina Baltaru, comandantul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj Napoca, a vizitat facilitățile Spitalului Bundeswehr-ului din Berlin. În acest context, au avut loc discuții despre infrastructura pusă la dispoziția personalului militar și a pacienților, împreună cu echipa de comandă a spitalului și cu generalul-maior Stephan Schoeps, locțiitorul Inspectoratului Trupelor Sanitare din cadrul Bundeswehr-ului.

Delegația oficială a Ministerului Apărării Naționale a făcut o deplasare la sediul companiei Rheinmetall din Unterlüss, în cadrul căreia au fost vizionate capabilitățile și facilitățile de producție și au avut loc discuții cu reprezentanții companiei.

La Centrul medical regional al Forțelor Terestre ale SUA, din Landstuhl, unde sunt tratați militarii răniți în teatrele de operații, ministrul apărării naționale a adresat mulțumiri personalului medical pentru profesionalismul și grija de care a dat dovadă în tratarea militarilor români răniți în misiunile internaționale și evacuați către acest spital pentru tratament și recuperare.

„Toți militarii români tratați aici sunt impresionați de calitatea actului medical, prietenia sinceră și grija arătată lor și membrilor de familie aflați în vizită pe timpul recuperării", a declarat ministrul Mihai Fifor.

Deplasarea în Germania a inclus și o vizită la Cimitirul Auf Der Hochheimer Höhe din orașul Worms, unde sunt înhumați 168 de militari români care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial, în memoria cărora ministrul Fifor a depus o coroană de flori. În acest context, oficialul român a avut discuții cu autoritățile locale, cărora le-a adresat mulțumiri pentru sprijinul permanent acordat reprezentanților României în desfășurarea activităților de comemorare a militarilor decedați în timpul Marelui Război, precum și pentru implicarea în proiectul de ridicare a unui monument dedicat memoriei lor, care va fi implementat în perioada imediat următoare.

„Comemorarea eroilor noștri este o datorie sfântă pentru întregul popor român. La nivelul MApN, am tratat cu prioritate inițiativele de reabilitare, întreținere sau construcție de monumente dedicate eroilor români, inclusiv în cadrul cimitirelor care se află în afara țării. Ori de câte ori am ocazia, în vizitele mele oficiale, nu voi ezita să aduc un omagiu eroilor Armatei României și să mă asigur personal că mormintele acestora sunt îngrijite așa cum se cuvine.

Am ținut în mod special ca în cadrul vizitei în Germania să fac o deplasare la cimitirul din orașul Worms, unde MApN, prin ONCE, are în derulare, în 2018, un proiect de investiții pentru construcția Monumentului comemorativ românesc. Este o prioritate pentru MApN, cu atât mai mult cu cât ne dorim finalizarea acestui monument în Anul Centenar, și am întreprins în acest sens toate etapele stabilite de legislația românească în vigoare pentru construcția acestei opere comemorative de război”, a mai spus Mihai Fifor.


Biroul presă