Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 200


Participarea ministrului aprrii naionale la Summit-ul NATO de la Bruxelles


Ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, nsoțit de șeful Statului Major al Aprrii, general Nicolae Ciuc, se vor afla, n perioada 10-12 iulie, la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Programul primei zile include participarea celor doi oficiali la o mas rotund dedicat aprrii europene, organizat n marja Summit-ului de Fundația Conferinei de securitate de la Mnchen, n seria evenimentelor European Defence Roundtable, și gzduit de Reprezentanța Bavariei la Uniunea European. Agenda de discuții va include teme referitoare la evoluțiile nregistrate n cooperarea UE-NATO, partajarea echitabil a cheltuielilor n cadrul Alianței și relația NATO-Rusia.

n perioada 11-12 iulie, ministrul Fifor și generalul Ciuc vor reprezenta Ministerul Aprrii Naționale n delegaia oficial a Romniei la Summit-ul NATO.

n cadrul lucrrilor Summit-ului, vor fi analizate stadiul implementrii msurilor strategice decise la Summit-urile Aliate anterioare din Țara Galilor, din 2014, și de la Varșovia, din 2016, modalitțile de ntrire a posturii NATO de aprare și descurajare, de sporire a capacitții Alianței de proiectare a stabilitții n vecintatea sa și, de asemenea, perspectivele de consolidare a cooperrii NATO cu Uniunea European, de o manier complementar, precum și adaptarea structurii de comand a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacitții de reacție a forțelor aliate și facilitarea mobilitții acestora n Europa.

n marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor va participa la un dineu de lucru al minitrilor aliați ai aprrii, dedicat posturii de aprare i descurajare a NATO.

* * *

n prima zi a Summit-ului, la noul sediu al Alianței Nord Atlantice, va fi organizat o parad militar, n cadrul creia elicoptere militare din țri NATO vor trece la verticala Cartierului General. Forțele Aeriene Romne vor participa cu trei elicoptere IAR 330 Puma Socat, care vor purta n zbor drapelul tricolor. De asemenea, trei militari ai Brigzii 30 Gard vor reprezenta Romnia n cadrul detașamentului de parad care va defila prin fața tribunei oficiale.


Biroul pres