MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 201
Participarea ministrului apãrãrii naționale și a șefului Statului Major al Apãrãrii la Summit-ul NATO de la Bruxelles

În cadrul cinei de lucru a miniștrilor aliați ai apãrãrii, care a avut loc în marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor a prezentat perspectiva naționalã asupra coerenței posturii de apãrare și descurajare și a procesului de adaptare a Alianței la noile condiții ale mediului de securitate, conform sarcinilor trasate la Varșovia în 2016 și a raportului de evaluãri politico-militare aprobat în cadrul Summit-ului recent încheiat. De asemenea, a subliniat importanța unei apãrãri aliate coerente dintr-o perspectivã integratã, de 360 de grade, astfel încât NATO sã-și poatã dezvolta capacitatea de rãspuns în fața amenințãrilor de orice naturã. În context, ministrul Fifor a evidențiat cã o parte importantã a acestui proces o reprezintã implementarea în totalitate a prezenței înaintate pe flancul estic aliat, deopotrivã în segmentele nordic și sudic.

"Este absolut necesar ca în perioada imediat urmãtoare sã discutãm mult mai aplicat despre coerența posturii de apãrare și descurajare, astfel încât sã ne asigurãm cã nu existã elemente de planificare strategicã neacoperite în implementarea prezenței înaintate pe întregul flanc estic aliat", a precizat ministrul român al Apãrãrii.

Deciziile aliate cu privire la domeniul apãrãrii, care au fost luate în cadrul acestui Summit, reflectã de o manierã substanțialã obiectivele naționale, cu accent pe întãrirea prezenței aliate pe flancul estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagrã. Un alt subiect important a fost reprezentat de gãzduirea unui comandament militar NATO de nivel corp de armatã pe teritoriul național, pentru consolidarea capacitãții de planificare aliatã în regiunea Mãrii Negre. Totodatã, Danemarca, Estonia și Letonia au anunțat intențiile de întãrire a relațiilor de comandã-control în regiunea Mãrii Baltice, prin înființarea unui nou comandament de divizie, iar Italia s-a oferit sã asigure un comandament similar în sprijinul activitãților desfãșurate în sudul Alianței.

Summit-ul NATO a oferit oportunitatea de intensificare a dezbaterilor NATO pe tema situației de securitate din regiunea Mãrii Negre, împreunã cu Ucraina și Georgia, discuțiile acoperind o gamã largã de preocupãri precum: importanța geostrategicã a regiunii pentru securitatea euro-atlanticã pe fondul consolidãrii capacitãților militare ale Rusiei în regiune și intensificarea tacticilor hibride.

La sediul NATO, ministrul Mihai Fifor avut un foarte bun schimb de opinii cu secretarul american al apãrãrii, James Mattis, despre importanța implementãrii, în perioada imediat urmãtoare, a deciziilor luate la Summit-ul NATO, inclusiv inițiativele ce vizeazã România și regiunea noastrã.

De asemenea, ministrul apãrãrii naționale a avut o întrevedere cu generalul american în rezervã James Jones, comandant al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) în perioada 2003-2006, cu care a avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din regiunea Mãrii Negre, precum și stadiul inițiativelor aliate din aceastã zonã și de pe teritoriul României.