Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 239


Antrenament în comun cu avioane F- 22 Raptor, la Câmpia Turzii


Două avioane de tip F-22 Raptor, un avion cisternă KC-135 Stratotanker și circa 15 membri ai echipajelor aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au desfășurat luni, 20 august, activități de antrenament în comun cu avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, din Baza 86 Aeriană Borcea, precum și cu avioanele americane F-15 staționate temporar la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii – care iau parte la exercițiul Dacian Eagle 2018.

La finalul activității, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, i-au întâmpinat pe piloții americani și români și i-au felicitat pentru modul deosebit în care și-au desfășurat misiunile.

Avioanele F-22 provin din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, și au sosit în Europa la începutul lunii august, iar avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană din Baza Forțelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie.

Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, demonstrează angajamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca și folosi aeronave de generația a V-a în zona de responsabilitate a Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa.

Totodată, această dislocare evidențiază și angajamentul SUA față de apărarea colectivă a Alianței și dorința SUA de a disloca și folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potențială agresiune. Interacțiunea dintre piloții americani și români va crește interoperabilitatea Aliaților și va spori securitatea regională.


Biroul presă