Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 247


Avioane Hornet canadiene la Mihail Koglniceanu


Miercuri, 29 august, n Baza 57 Aerian Mihail Koglniceanu a avut loc o ceremonie prilejuit de predarea-primirea misiunii de Poliție Aerian ntrit (Enhanced Air Policing), ntre Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii și Irlandei de Nord și Forțele Aeriene Regale Canadiene.

Detașamentul canadian, n curs de dislocare n țara noastr n cursul acestei sptmni, va fi format din aproximativ 135 de militari (piloți și personal tehnic) și cinci aeronave CF-18 Hornet și va executa, alturi de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Romne, misiuni de poliție aerian n urmtoarele patru luni.

Cele cinci aeronave CF-18 Hornet și personalul aeronautic sunt detașate de la Escadrila 425 Aviație din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de dou structuri de aviație din aceeași garnizoan canadian, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing.

Misiunile desfșurate n comun vor contribui la dezvoltarea capacitii de reacie i a celei de descurajare, precum și la consolidarea interoperabilitii ntre Forțele Aeriene Romne și cele Canadiene.

Activitatea de astzi a avut loc n prezența ambasadorilor Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andrew Noble, și Canadei, Kevin Hamilton, iar Ministerul Aprrii Naționale a fost reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotil aerian Viorel Pan.

* * *

Poliția Aerian ntrit sub comand NATO este o misiune de aprare colectiv pe timp de pace pentru protejarea integritții spațiului aerian al Alianței.
Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la aceast misiune, pe baz rotațional cu alte națiuni aliate, ca parte a Operațiunii Reassurance.
Operațiunea Reassurance se refer la acțiunile militare desfșurate de Forțele Aeriene Canadiene, ncepnd cu anul 2014, n cadrul msurilor NATO de asigurare și descurajare n estul și centrul Europei.
Forțele Aeriene Regale Canadiene se afl la a patra misiune n Romnia, dup cele executate n 2014 n Baza 71 Aerian „General Emanoil Ionescu”, din Cmpia Turzii, și n 2016 și 2017 n Baza 57 Aerian Mihail Koglniceanu.


Biroul pres