MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 260
Manifestãri dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman și Centenarului Marii Uniri

Ministerul Apãrãrii Naționale organizeazã, între 14 și 16 septembrie, la Bușteni, județul Prahova, o serie de manifestãri dedicate comemorãrii Primului Rãzboi Mondial, a celebrãrii Marii Uniri ºi a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Astfel vineri, 14 septembrie, la Centrul de pregãtire pentru personalul din industrie (str. Paltinului, nr.16, Bușteni) vor avea loc, între orele 10.00 și 12.00, prezentarea unei expoziții realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziþii documentare dedicate aniversãrii Centenarului Întregirii României, realizatã de Editura „Stefadina”, și a enciclopediei electronice „România 1918.Oameni, momente ºi imagini” realizatã de SIVECO România, în parteneriat cu instituþii prestigioase de culturã ºi personalitãþi ale societãþii româneºti.

De asemenea, Asociaþia Tradiþia Militarã va prezenta þinute militare din perioada Rãzboiului de Întregire a României.

De la ora 15.00, tot la sediul Centrului va avea loc simpozionul dedicat evenimentului, în cadrul cãruia, pe lângã expuneri ale unor personalitãți culturale și științifice și ale reprezentanților conducerii M.Ap.N., va fi prezentat un film documentar dedicat aniversãrii Centenarului Marii Uniri și va fi lansat Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea - slãvitul semn de biruinþã în Rãzboiul de Întregire a Romaniei - 100 de ani de la înfãptuirea Marii Uniri”.

Sâmbãtã, 15 septembrie, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei României în Rãzboiul de Întregire a Neamului, dar și o demonstraþie de reconstituire istorico-militarã organizatã de Asociaþia Tradiþia Militarã precum ºi un recital susþinut de cãtre maestrul naist Nicolae Voiculeþ.

În același timp, în Bușteni vor fi prezentate publicului larg expoziții dedicate evenimentului, vor avea loc exerciții demonstrative (supravieþuire, escaladã ºi tirolianã, intervenþie EOD etc).

În seara zilei de 15 septembrie, începând cu ora 18.00, Muzica Militarã a Academiei Forþelor Aeriene “Henri Coandã” din Braºov va susþine un concert de muzicã. În continuarea spectacolului, maestrul Nicolae Voiculeþ va avea un moment artistic la nai, fiind urmat de un recital susþinut de cãtre formaþiile artistice aparþinând Cercurilor militare din Curtea de Argeº ºi Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Naþional Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din oraºul Buºteni, precum ºi ale elevilor din comunitãþile istorice româneºti de peste graniþe (elevii din comunitãtile istorice românești din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintã).

Duminicã, 16 septembrie, de la ora 10.00, la Castelul Peleș va avea loc un spectacol de muzicã de fanfarã și o demonstraþie de reconstituire istorico-militarã organizatã de Asociaþia Tradiþia Militarã.

Activitãțile sunt inițiate și organizate de Secretariatul General al M.Ap.N., în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identitãții Naționale și aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar.