Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 286


ntlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, n ziua a doua a ministerialei de la Bruxelles


n cadrul celei de a doua zi a reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, ministrul aprrii naționale a continuat seria ntlnirilor bilaterale, avnd ntrevederi cu Margarita Robles Fernndez, ministrul spaniol al aprrii, și cu generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Discuțiile cu omologul spaniol, Margarita Robles Fernndez, au fost axate pe identificarea direcțiilor de dezvoltare a cooperrii militare, att la nivel bilateral - n cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele dou țri, ct și n cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Fifor și-a exprimat aprecierea faț de contribuțiile Spaniei la consolidarea aprrii aliate n regiunea Mrii Negre, n cadrul msurilor de prezenț naintat adaptat (tFP), evidențiind, n acest sens, prezența navelor militare spaniole la exerciții comune n Marea Neagr, participarea militarilor spanioli la exercițiile desfșurate n cadrul CJET (Combined Joined Enhanced Training), precum și funcțiile asumate n cadrul structurilor NATO de comand-control de pe teritoriul Romniei.

De asemenea, ministrul romn a abordat, n discuțiile cu ministrul Robles Fernndez, aspecte referitoare la oferta țrii noastre de a gzdui o capabilitate de comand și control terestr, de nivel corp armat (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE). Partea spaniol a exprimat susținerea pentru materializarea ofertei Romniei și a dat asigurri n ceea ce privește menținerea nivelului de contribuție la msurile de reasigurare din cadrul tFP.

Ministrul spaniol a apreciat nivelul ridicat al dialogului politico-militar dintre cele dou țri și contribuția Romniei la msurile de combatere a amenințrilor de securitate n flancul sudic aliat. n acest context, a fost evidențiat prezența constant a Forțelor Navale Romne la Operațiunea Sea Guardian din Marea Mediteran, contribuția la misiunea de instruire NATO din Irak, precum și prezența semnificativ cu 700 de militari n Afganistan, n cadrul Misiunii Resolute Support. n context, ministrul romn al aprrii a amintit decizia recent de a suplimenta efectivele care vor putea fi dislocate n acest teatru de operații ncepnd cu anul viitor.

n cadrul ntrevederii cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Curtis Scaparrotti, au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mrii Negre și continuarea implementrii proiectelor aliate n regiune agreate la Summit-ul NATO din luna iulie 2018.

Ministrul Mihai Fifor a adresat mulțumiri SACEUR pentru susținerea ferm a implementrii msurilor decise de aliați n toate cele trei dimensiuni ale tFP – terestr, aerian și naval. n context, a punctat eforturile Romniei n consolidarea capacitții operaționale a Brigzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, amintind discuțiile care au loc n prezent cu țri aliate n ceea ce privește contribuția cu forțe și afilierea de structuri militare, cel mai recent exemplu fiind dat de Garda Național din Alabama, care a exprimat intenția afilierii unei companii Sprijin Lupt la brigada de la Craiova.

n ceea ce privește capabilitatea de comand și control terestr, de nivel corp armat (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE), ministrul Fifor a exprimat aprecieri pentru evalurile pozitive ale SACEUR cu privire la oferta Romniei și dat asigurri c țara noastr va depune toate eforturile pentru concretizarea acestei inițiative deosebit de importante n ecuația de securitate la Marea Neagr.


Biroul pres