MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 299
Pentru prima datã în România, reconstituirea unor scene de luptã din Primul Rãzboi Mondial în tranșee originale ale epocii

Activitãți dedicate Centenarului Marii Uniri și cinstirii memoriei ostașilor români cãzuți în Primul Rãzboi Mondial, prin punerea în valoare a vestigiilor militare istorice, vor fi organizate sâmbãtã, 13 octombrie, începând cu ora 14.00, pe platoul montan din zona localitãții Ciocanu, din județul Argeș.

În cadrul activitãții, va fi organizatã, în premierã, reconstituirea unor scene de luptã din Primul Rãzboi Mondial în tranșee originale, restaurate în aceastã varã de militarii Brigãzii 2 Vânãtori de Munte „Sarmizegetusa” în zona localitãților Ciocanu (județul Argeș) - Șirnea (județul Brașov), unde s-au desfãșurat lupte între Armata României și forțele austro-ungare, în zilele de 14/26 și 15/27 august 1916.

Reconstituirea scenelor de luptã va fi realizatã de militari din cadrul Brigãzii 30 Gardã „Mihai Viteazul” și Batalionului 30 Vânãtori de Munte “Dragoslavele”, în colaborare cu Asociația Tradiția Militarã.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate obiecte militare din Primul Rãzboi Mondial, descoperite în respectivele tranșee pe timpul lucrãrilor de restaurare, jurnale de rãzboi puse la dispoziție de cetãțeni din zonã - documente nepublicate pânã în prezent, hãrți militare din anul 1916 și alte obiecte reprezentative.

Jurnaliștii interesați sã participe la activitãți vor fi așteptați sâmbãtã, 13 octombrie, între orele 13.00 și 13.30, în localitatea Ciocanu, jud. Argeș (din DN 73 Rucãr-Bran, intrarea Cheile Dîmbovicioarei, prin localitatea Podul Dîmboviței).

Persoanã de contact pentru detalii suplimentare: maiorul Daniel Nistor, tel. 0737.346.867.

x x x

Luptele de la Ciocanu - Șirnea au fost unele dintre primele acțiuni de luptã desfãșurate de Armata României pentru înfãptuirea Marii Uniri. De altfel, în aceastã zonã a cãzut la datorie primul militar român - locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea care era, la acea vreme, locțiitorul comandantului Regimentului 30 Infanterie, unitate de bazã a Grupãrii Bran.

În Culoarul Rucãr-Bran s-au dus primele lupte eroice pentru blocarea trupelor austro-ungare ce inteționau sã ajungã în Capitala României.