MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 308
Ordin în vederea încadrãrii funcþiilor de psiholog din Armata României

În vederea asigurãrii cu personal calificat a structurilor de asistențã psihologicã din Armatã, ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a semnat Ordinul pentru aprobarea „Instrucțiunilor privind adoptarea unor mãsuri temporare în vederea încadrãrii funcþiilor de psiholog din Armata României”.

Documentul stabilește cadrul procedural prin care psihologii, care în prezent sunt încadrați în M.Ap.N. în categoria personalului civil, pot opta pentru dobândirea calitãții de cadru militar în activitate. Astfel sunt stabilite, printre altele, criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru chemarea în activitate, data pânã la care personalul își poate exprima opțiunea de a deveni militar, precum și testele eliminatorii de aptitudini și calendarul desfãșurãrii acestora.

De asemenea, în instrucțiuni se precizeazã cã funcțiile civile ocupate cu personal civil pot fi transformate în funcții militare numai cu condiția ca personalul respectiv sã-și exprime acordul în acest sens și sã poatã dobândi calitatea de cadru militar în activitate, în condițiile legii. În caz contrar, respectivele funcții vor rãmâne în continuare funcții civile.

Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar prevederile lui vor fi aplicate pânã la data de 31 decembrie 2018.

Recrutarea resurselor umane reprezintã un domeniu prioritar pentru Ministerul Apãrãrii Naþionale, atragerea persoanelor motivate ºi eligibile din punct de vedere educaþional, aptitudinal, medical ºi moral fiind o necesitate ºi o obligaþie a instituþiei militare.

Referitor la stadiul înfiinþãrii Centrului naþional militar de psihologie ºi sãnãtate comportamentalã, vã precizãm cã la nivelul Ministerului Apãrãrii Naþionale au fost aprobate documentele necesare în acest sens, urmând ca structura sã devinã operaþionalã începând cu data de 01.11.2018. Acesta va avea în subordine, la nivel teritorial, trei Secþii de psihologie operaționalã, dispuse în Bucureºti, Bacãu ºi Sibiu, organizate pe principiul proximitãþii teritoriale, pentru a rãspunde nevoii de acces facil al personalului la servicii de asistenþã psihologicã profilacticã ºi de recuperare psihologicã, precum ºi activitãþi de evaluare psihologicã periodicã, conform cerinþelor legislative în vigoare.