MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 331
M E S A J U L MINISTRULUI APÃRÃRII NAȚIONALE CU PRILEJUL SÃRBÃTORIRII A 102 ANI DE LA ÎNFIINÞAREA TRUPELOR DE VÂNÃTORI DE MUNTE

Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea ºcolii Militare de Schiori din Bucureºti în „Corpul Vânãtorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elitã a Armatei României, Vânãtorii de Munte.

Împlinirea a 102 ani de la acest moment îmi oferã plãcuta ocazie de a transmite gândurile mele de respect ºi apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, ºi-au îngemãnat existenþa cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de armã pe epoleți.

Dramaticele lupte de la Muntele Cireºoaia, urmate de cele pentru Vârful Coºna - din toamna anului 1917 -, în care trupele de vânãtori de munte, aflate sub comanda maiorului Virgil Bãdulescu, au intrat decisiv la numai 20 de minute dupã ce sosiserã în zona acțiunilor de luptã, în urma unui marº forþat de 160 de km, fãrã oprire, au reprezentat botezul glorios al acestei arme, un botez stropit cu sânge, dar, totodatã, un motiv de încredere ºi dãtãtor de speranþã în curajul oºtirii române.

Paginile glorioase scrise pe fronturile aprig disputate ale Primului Rãzboi Mondial de vânãtorii de munte au contribuit nu doar la crearea unei aure legendare a acestei specialitãți combatante, dar și la netezirea drumului cãtre Marea Unire de la 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar.

Actele de eroism au continuat de-a lungul timpului, de la cele douã conflagraþii mondiale, pânã în zilele noastre, în misiuni executate pe teritoriul naþional ºi în afara acestuia, în teatrele de operaþii, unde vânãtorii de munte au servit, pânã la sacrificiul suprem, interesele României. Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vânãtorilor de munte cãzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Rãzboi Mondial la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz, celor cãzuți în cea de a doua conflagrație mondialã, pe timpul cãreia, în perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vânãtorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munþii Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec ºi, mai recent, în teatrul de operaþii din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bãdiceanu, Valericã Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracudã, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de onoare a eroilor vânãtorilor de munte.

*
* *

Cinstim, astãzi, la moment aniversar, curajul ºi devotamentul tuturor vânãtorilor de munte, militari activi, în rezervã sau în retragere, dovedite în teatrele de operaþii din Irak, Balcanii de Vest ºi din Afganistan, dar ºi în celelalte misiuni îndeplinite în þarã ºi din strãinãtate.

Vânãtorii de munte din generaþia de astãzi reprezintã un corp profesional pregãtit la nivelul trupelor de elitã, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individualã, cât și pentru coeziunea echipei.

Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înfiinþarea Trupelor de Vânãtori de Munte, vã felicit, bravi vânãtori de munte, ºi vã doresc nenumãrate succese în îndeplinirea misiunilor ce vã revin ca apãrãtori ai valorilor strãmoºeºti, bucurii ºi numai împliniri alãturi de cei dragi.


Dumnezeu sã-i binecuvânteze ºi sã-i ocroteascã pe apãrãtorii crestelor carpatine!


MINISTRUL APÃRÃRII NAȚIONALE

Mihai FIFOR