Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 337


Împlinirea a 175 de ani de la înființarea Artileriei Române


Ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori organizată cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la înființarea Artileriei Române va avea loc vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Artileriști din București (situat pe B-dul. Eroilor Sanitari, la intersecția cu B-dul. Eroilor).

În aceeași zi, de la ora 11.00, la Palatul Cercului Militar Național va avea loc ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale structurilor de artilerie din Forțele Terestre, acordarea de distincții militare și premierea câștigătorilor „Concursului de tragerile artileriei”, precum și lansarea numărului aniversar al revistei „Artileria Română Modernă” (35/2018).

Jurnaliștii care doresc să participe la activități pot afla mai multe detalii de la ofițerul de relații publice al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, maior Dantiș Ion, tel. 0744696087.


* * *


La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr.198 s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești.

Într-un interval de timp relativ scurt, artileria română a cunoscut o dezvoltare remarcabilă. În anii domniei lui Alexandru Ioan Cuza și până la războiul pentru independență din anul 1877 s-au pus bazele organizării artileriei române moderne, înzestrării acesteia cu tehnică de luptă la nivelul celor mai dezvoltate state din Europa acelui timp și pregătirii specialiștilor în concordanță cu evoluția artei militare.

Modernizarea artileriei române este concepută și realizată prin prisma principalelor tendințe conturate în acest sens pe plan mondial, precum și pentru îndeplinirea cerințelor de capabilitate și interoperabilitate cu structurile similare ale armatelor statelor membre ale NATO.


Biroul presă