Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 342


11 noiembrie - Ziua Veteranilor


Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate duminică, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase. Activități similare vor avea loc și la mormintele și monumentele închinate sacrificiului și eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

În Capitală, de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, și șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

La viitorul Centru de Recuperare și Refacere pentru Veteranii din teatrele de operații, aflat în apropiere de Târgoviște (comuna Aninoasa), la fostul spital Mânăstirea Dealu, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” organizează de la ora 14.00, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, o ceremonie dedicată Zilei Veteranilor și prezentarea unor prototipuri pentru laboratoarele medicale și camerele de odihnă ce vor fi puse la dispoziția veteranilor care vor fi tratați în cadrul noii facilități.

Tot duminică, în București, de la ora 13.00, în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, va avea loc ceremonia militară de dezvelire a bustului Mareșalului Alexandru Averescu, amplasat în fața Mânăstirii Cașin (la intersecția Bulevardului Mărăști cu strada Alexandru Constantinescu), și depuneri de coroane de flori.


* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

În perioada 1996-2018, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 180 au fost răniți.

Aproximativ 45.000 de militari au asigurat încadrarea detașamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.


Biroul presă