MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 374
MESAJUL MINISTRULUI APÃRÃRII NAÞIONALE, CU PRILEJUL SÃRBÃTORIRII ZILEI NAÞIONALE ªI A CENTENARULUI ROMÂNIEI

Celebrãm astãzi, împreunã, 1 Decembrie - Ziua de suflet a tuturor românilor, un veac de la înfãptuirea Marii Uniri - un secol de libertate ºi de unitate a poporului nostru în spaþiul european.

La 100 de ani de la Marea Adunare Naþionalã de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, care se consfinþea unirea Transilvaniei cu România, putem afirma cã procesul de înfãptuire a Marii Uniri din anul 1918 a fost ºi va rãmâne pagina cea mai frumoasã a istoriei româneºti, mãreþia ei constând în faptul cã desãvârºirea unitãþii naþionale a fost fapta istoricã a întregii naþiuni române. România Întregitã a cuprins între graniþele ei cetãþenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia ºi Bucovina.

Realizarea României Mari a fost rodul acþiunilor conjugate ale Armatei Române, care a scris pagini glorioase de eroism, ºi a factorilor politici, care au identificat cele mai potrivite cãi de acþiune ºi au valorificat oportunitãþile apãrute odatã cu sfârºitul Primului Rãzboi Mondial.

Consfinþitã prin tratatele semnate în cadrul Conferinþei de pace de la Paris (1919-1920), Marea Unire, desãvâºitã în anul 1918, nu ar fi fost posibilã fãrã participarea României la Marele Rãzboi, fãrã uriaºele sacrificii de peste 330.000 de militari morþi în luptã ºi în prizonierat. Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal naþional - Întregirea Þãrii - „cea mai mare faptã din toatã viaþa neamului nostru“, dupã cum spunea istoricul Nicolae Iorga.

Actul istoric din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, a însemnat ºi afirmarea identitãþii noastre în rândul naþiunilor progresiste ale lumii ºi a fost posibil prin concentrarea tuturor energiilor creatoare ºi patriotice ale poporului de pe pãmântul vechii Dacii. Pentru înfãptuirea Unirii - idealul pãstrat viu ca o flacãrã aprinsã în sufletul tuturor românilor veacuri de-a rândul - ºi-au dat mâna atunci, într-un efort comun, inteligenþa politicã, spiritul de dãruire ºi sacrificiu, conºtiinþa acþiunii hotãrâte puse în slujba poporului.

Armata a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit edificiul naþional, iar sacrificiul ostaºilor pe câmpurile de luptã ale Primului Rãzboi Mondial a fost rãsplãtit de izbânda Marii Uniri înfãptuitã prin voinþa tuturor românilor.

Armata României marcheazã Centenarul Marii Uniri prin proiecte, manifestãri ºi evenimente organizate pe plan naþional ºi european, în semn de omagiu pentru cei care au murit luptând pentru libertate, credinþã ºi întregirea neamului ºi care au pus, prin jertfa lor, Patria mai presus decât propria existenþã. Prin participarea la activitãþile prilejuite de aniversãrile ºi comemorãrile principalelor momente din istoria României, Armata demonstreazã cã este continuatorul tradiþiilor de luptã ale poporului român.
Toþi cei care, sub jurãmânt de credinþã, au ales destinul de a fi permanent în slujba þãrii, fie militari activi, cât ºi în rezervã sau în retragere, ºtiu cã istoria României s-a scris cu multe sacrificii, iar fiecare palmã de pãmânt a Patriei a fost apãratã cu credinþã, onoare ºi demnitate de cãtre Armata Românã.

Preþuim ºi onorãm Ziua Naþionalã a României, o pãstrãm în suflet ca pe un simbol sfânt, cu credinþa cã nu este misiune mai înãlþãtoare decât sã slujeºti, sub Jurãmânt, Patria în care te-ai nãscut.

Apropiindu-ne de zilele noastre, ne amintim cum Armata României a plãtit, pe parcursul unei perioade de profunde transformãri ºi participãri la misiuni externe, tributul sãu de sânge ºi lacrimi. Cinstim memoria celor 29 de militari români cãzuþi la datorie în toate teatrele de operaþii în care ne-am angajat, ºi transmitem un mesaj de mulþumire ºi respect celor peste 180 de militari rãniþi în aceste acþiuni. Armata a plãtit acest greu preþ, nu doar în afara graniþelor þãrii, ci ºi în misiuni îndeplinite pe teritoriul naþional, pentru ca România sã-ºi poatã îndeplini obligaþia de a fi parte activã a comunitãþii internaþionale, la efortul mondial de construcþie a unei lumi mai bune ºi mai sigure. Sacrificiul camarazilor noºtri de arme nu a fost ºi nu este ºi nu va fi niciodatã zadarnic.

Anul 2018 este unul esenþial pentru evoluþia armatei. Cu un buget de 2 la sutã din PIB pentru al doilea an consecutiv, specialiºtii militari au putut demara importante programe de înzestrare cu sisteme de armament noi, programe aflate în diferite stadii de elaborare ºi finalizare. Astfel, militarii noºtri vor putea face faþã ºi mai bine decât au fãcut-o pânã acum, provocãrilor de o complexitate crescândã, fiind mai bine echipaþi, mai bine instruiþi ºi fiind parte integrantã, ºi nu de puþine ori esenþialã, a unor misiuni ale NATO ºi UE.

Anul care se încheie în curând a consacrat, totodatã, participarea cu succes a Armatei României la cele mai mari exerciþii din istoria Alianþei Nord-Atlantice, creându-se astfel premisele unor succese viitoare ºi în anii ce urmeazã. De asemenea, au continuat misiunile militarilor români în teatrele de operaþii din Afganistan ºi Balcanii de Vest, dar ºi contribuþia României în nordul flancului estic al Alianþei, prin trimiterea unor detaºamente militare în Polonia. Vã asigur cã tot acest efort naþional, pentru cã trimiterea unor militari în operaþii externe este un efort afectiv ºi material al întregii þãri, nu trece neobservat de cãtre partenerii din NATO. Astfel, încã de la primele mãsuri luate pentru întãrirea securitãþii regionale ca rãspuns la anexarea ilegalã a Crimeei de cãtre Rusia, aliaþii au rãspuns favorabil tuturor propunerilor României de stabilire a unor comandamente pe teritoriul sãu, ultima fiind în aceastã varã când, în urma Summit-ului de la Bruxelles, Consiliul Nord-Atlantic a agreat propunerea României de a gãzdui un comandament de forþe terestre, de nivel corp de armatã - 3 stele, pe teritoriul sãu.

Aceste mãsuri sunt completate de multe altele, asumate la nivel bilateral pe timpul reuniunilor miniºtrilor apãrãrii din þãrile NATO. Astfel, aliaþii se angajeazã ºi trimit constant militari care sã încadreze posturile din comandamentele NATO de pe teritoriul României, iar þãri precum Canada ºi Marea Britanie sprijinã misiunea de Poliþie Aerianã condusã de cãtre Forþele Aeriene Române, prin trimiterea, prin rotaþie, a unor forþe ºi mijloace pentru întãrirea securitãþii ºi a integritãþii spaþiului aerian aliat, în cadrul misiunii enhanced Air Policing (eAP).


* * *


Avem în faþa noastrã un viitor an 2019 deosebit de complex, preluarea Preºedinþiei Consiliului Uniunii Europene fiind unul dintre elementele de maximã preocupare în prima jumãtate a anului viitor. Ca ºi celelalte ministere ºi instituþii din arcul guvernamental, M.Ap.N. au parcurs toate etapele de pregãtire a preluãrii acestui mandat deosebit de important pentru România cât ºi pentru Uniunea Europeanã. În acest sens, afirm cu tãrie cã prioritãþile ºi temele de interes de pe timpul deþinerii de cãtre României a Preºedinþiei Consiliului Uniunii Europene, în ceea ce priveºte domeniul apãrãrii ºi al securitãþii (întãrirea capabilitãþilor de apãrare europene, consolidarea cooperãrii NATO-UE, cu accent pe legãtura transatlanticã, precum ºi continuarea eforturilor Comisiei Europene de alocare a fondurilor destinate cercetãrii în domeniul apãrãrii), vor fi în mod corespunzãtor ºi profesionist abordate, astfel încât, la jumãtatea anului viitor sã putem vorbi despre îndeplinirea cu succes a onorantului mandat de Preºedinþie a Consiliului UE.

Spiritul Mari Uniri, înfãptuitã la Alba-Iulia acum o sutã de ani, este astãzi mai actual ca oricând. În faþa provocãrilor de tot felul, atât interne cât ºi din afara þãrii, singura opþiune pe care o putem alege este sã fim uniþi!

Mesajul pe care Armata României îl transmite astãzi cetãþenilor þãrii este desprins din lecþia Marii Uniri, de încredere în forþele proprii, de unitate ºi de speranþã în viitor, în virtutea interesului nostru naþional. Românii ºi-au dovedit, nu de puþine ori, credinþa în destin ºi în forþa naþiunii noastre ºi vã asigur cã Armata României onoreazã, prin tot ceea ce face, încrederea populaþiei în aceastã instituþie fundamentalã a statului.

Adresez, totodatã, cu prilejul acestei sãrbãtori sfinte a neamului românesc, felicitãri ºi urãri de sãnãtate ºi succes în activitate întregului personal al Armatei, familiilor acestora, precum ºi veteranilor de rãzboi, cadrelor militare în rezervã ºi în retragere, tuturor cetãþenilor þãrii.

Dumnezeu sã binecuvânteze poporul român, Armata României ºi sã odihneascã în pace sufletele eroilor neamului nostru!


* * *


La mulþi ani, România!

MINISTRUL APÃRÃRII NAÞIONALE

GABRIEL LEª