Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 383


Întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate


Marți, 18 decembrie, la Bruxelles, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Discuțiile cu oficialul UE au fost axate pe stadiul pregătirilor pentru preluarea și exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE începând cu data de 1 ianuarie 2019, precum și pe prioritățile pe care țara noastră și le propune pentru acest mandat.

De asemenea, au fost abordate elemente de actualitate ale agendei europene de securitate și apărare, cu accent pe inițiativele aflate în derulare. Astfel, ministrul apărării a exprimat susținerea României pentru consolidarea profilului UE în domeniul securității și apărării, pe coordonatele de complementaritate și sinergie acțională cu NATO.

În context, Gabriel Leș a subliniat relevanța pentru România a domeniului Politicii Externe și de Securitate Comună/Politicii de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC) și includerea sa între temele centrale ale mandatului viitoarei Președinții a României la Consiliul UE. De asemenea, discuțiile celor doi oficiali au abordat aspecte relaționate inițiativelor europene în domeniul apărării precum PESCO, EDF, CARD, cooperarea UE – NATO, operațiile și misiunile în derulare sub egida PSAC.

Întâlnirea cu Federica Mogherini a reprezentat o bună ocazie de a reitera sprijinul și interesul țării noastre pentru consolidarea dimensiunii PSAC a Uniunii Europene, precum și de a evidenția angajamentul României pentru asigurarea unei Președinții de succes la Consiliul UE.


Biroul presă