Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 383


ntrevedere cu naltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate


Marți, 18 decembrie, la Bruxelles, ministrul aprrii naionale, Gabriel Leș, a avut o ntrevedere cu naltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Discuțiile cu oficialul UE au fost axate pe stadiul pregtirilor pentru preluarea și exercitarea de ctre Romnia a Președinției Consiliului UE ncepnd cu data de 1 ianuarie 2019, precum și pe prioritțile pe care țara noastr și le propune pentru acest mandat.

De asemenea, au fost abordate elemente de actualitate ale agendei europene de securitate și aprare, cu accent pe inițiativele aflate n derulare. Astfel, ministrul aprrii a exprimat susinerea Romniei pentru consolidarea profilului UE n domeniul securitii i aprrii, pe coordonatele de complementaritate i sinergie acional cu NATO.

n context, Gabriel Le a subliniat relevanța pentru Romnia a domeniului Politicii Externe și de Securitate Comun/Politicii de Securitate și Aprare Comun (PESC/PSAC) și includerea sa ntre temele centrale ale mandatului viitoarei Președinții a Romniei la Consiliul UE. De asemenea, discuiile celor doi oficiali au abordat aspecte relaionate inițiativelor europene n domeniul aprrii precum PESCO, EDF, CARD, cooperarea UE – NATO, operaiile i misiunile n derulare sub egida PSAC.

ntlnirea cu Federica Mogherini a reprezentat o bun ocazie de a reitera sprijinul i interesul țrii noastre pentru consolidarea dimensiunii PSAC a Uniunii Europene, precum i de a evidenia angajamentul Romniei pentru asigurarea unei Președinții de succes la Consiliul UE.


Biroul pres