Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 5


Reuniunea informal a minitrilor aprrii din rile membre ale UE la Bucureti


n contextul exercitrii de ctre Romnia a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, va avea loc, n zilele de 30 și 31 ianuarie 2019, reuniunea informal a minitrilor aprrii din statele membre UE. Evenimentul se va desfșura la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului din Bucureti.

Reuniunea informal va fi prezidat de ctre naltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini i va fi gzduit de ctre ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș. La lucrrile reuniunii au fost invitai s participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, i Secretarul General adjunct al ONU pentru operaii de meninere a pcii, Jean-Pierre Lacroix.

Reuniunea va debuta miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Regal, cu o cin de lucru avnd ca tem „Femeile, Pacea i Securitatea”, un domeniu de interes comun pentru UE, NATO și ONU. De asemenea, va fi discutat și modul prin care activitțile circumscrise acestui domeniu pot fi integrate n misiuni de menținere a pcii și management al crizelor.

Joi, 31 ianuarie, n cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii se vor ntlni la Palatul Parlamentului pentru a dezbate stadiul i perspectivele implementrii Strategiei Globale a UE pentru Politica Extern i de Securitate Comun. Se va pune accent pe progresul nregistrat n derularea iniiativelor din domeniul aprrii, pe modalitile de asigurare a coerenei diverselor iniiative din domeniul aprrii europene, din perspectiva transpunerii n practic a deciziilor Consiliului UE, precum și pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziia Uniunii pentru valorificarea potenialului inovrii i cercetrii tehnologice, n sprijinul forelor armate ale statelor membre.

Informaii practice:
1)ACREDITARE:
- Accesul jurnalitilor la reuniune se face exclusiv n baza acreditrii de pres, care se realizeaz pe site-ul Preediniei Romniei la Consiliul Uniunii Europene la adresa: https://accreditation.romania2019.eu/;
- Termenul limit pentru acreditare este 20 ianuarie 2019;
- Ecusoanele de acreditare pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului - Centrul de Acreditare al Preediniei Romniei la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (Bucureti, Str. Izvor, nr. 2-4);
- Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie s prezentai aprobarea acreditrii i cartea de identitate sau paaportul.

2. CENTRUL DE PRES
- Pe durata reuniunii, Centrul de Pres va funciona la Palatul Parlamentului (Bucureti, Str. Izvor, nr. 2-4), intrarea A3/S2;
- Imagini de la activiti vor putea fi preluate de la TVR, broadcaster oficial al Preediniei Romniei la Consiliul Uniunii Europene.

3. PROGRAM MEDIA PRELIMINAR
Miercuri, 30 ianuarie 2019
– Cina de lucru cu tema “Femeile, Pacea i Securitatea”:
Evenimentul nu este deschis mass-media, imagini de la activitate fiind puse la dispoziie de ctre organizatori pe site-ul oficial al Preediniei Romniei la Consiliul UE.
Joi, 31 ianuarie 2019
– Reuniunea informal a minitrilor aprrii din UE:
08.30-08.50: Declaraii la sosire;
08.50-09.00: Oportuniti de imagini la nceputul reuniunii;
11.15-11.45: Fotografia de grup;
12.00-12.30: Conferina de pres.

4. CONFERINA DE PRES
Conferina de pres a reuniunii va fi susinut de ctre naltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe i politica de securitate, Federica Mogherini, i ministrul aprrii naionale, Gabriel Le, n jurul orei 12.00.

* * *

Reuniunile informale ale minitrilor constituie o practic uzual a fiecrei preedinii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecii comune i un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european i internaional.


Biroul pres