
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Cel mai longeviv marinar a împlinit astãzi 100 de ani
Ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel Leº, ºi ºeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã, au participat astãzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicatã sãrbãtoririi împlinirii vârstei de 100 de ani de cãtre contraamiralul în retragere Mircea Caragea.
În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naþional din Bucureºti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preºedintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimã” în grad de Ofiþer cu însemn de pace. Distincþia a fost acordatã în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, pentru vitejia ºi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadã contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum ºi pentru exemplara sa conduitã civicã.
În cuvântul sãu, ministrul apãrãrii naþionale a subliniat faptul cã este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul în care acesta ºi-a dedicat viaþa þãrii, mãrii ºi Marinei Militare. “Aceste virtuþi ar trebui sã devinã modele pentru noi toþi, aºa cum erau ºi în urmã cu 100 de ani, când a fost fãuritã România Mare”, a concluzionat ministrul Leº.
* * *
Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viaþã care a participat la primul marº de instrucþie al Navei-ªcoalã „Mircea”, desfãºurat în anul 1939.
Mircea Caragea s-a nãscut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna ªelari, judeþul Dâmboviþa. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” ºi, pentru cã iubea marea, în anul 1938 s-a hotãrât sã urmeze cursurile ªcolii Navale „Mircea cel Bãtrân” din Constanþa. Dupã absolvire, prima funcþie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiþer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial a participat la “Operaþiunea 60.000”, cea mai mare acþiune militarã maritimã executatã de Marina Militarã Românã pentru evacuarea trupelor combatante ºi a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcþii la bordul navelor, dar a fost ºi comandant al portului militar Hârºova (1944-1945), precum ºi profesor de Artilerie la ªcoala Navalã din Turnu Mãgurele.
În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânãrul ofiþer Mircea Caragea a fost trecut în rezervã de regimul comunist.
Dupã mai mulþi ani de încercãri ºi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcþii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artã Popularã ºi Folclor, apoi la Muzeul Naþional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieºit la pensie în anul 1982.
Biroul presã