MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 7
Cel mai longeviv marinar a împlinit astăzi 100 de ani

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat astăzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicată sărbătoririi împlinirii vârstei de 100 de ani de către contraamiralul în retragere Mircea Caragea.

În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Național din București, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Președintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer cu însemn de pace. Distincția a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum și pentru exemplara sa conduită civică.

În cuvântul său, ministrul apărării naționale a subliniat faptul că este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul în care acesta și-a dedicat viața țării, mării și Marinei Militare. “Aceste virtuți ar trebui să devină modele pentru noi toți, așa cum erau și în urmă cu 100 de ani, când a fost făurită România Mare”, a concluzionat ministrul Leș.

* * *

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viață care a participat la primul marș de instrucție al Navei-Școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939.

Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” și, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. După absolvire, prima funcție pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofițer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operațiunea 60.000”, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcții la bordul navelor, dar a fost și comandant al portului militar Hârșova (1944-1945), precum și profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofițer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist.
După mai mulți ani de încercări și refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcții, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieșit la pensie în anul 1982.