
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Autoevaluarea activitãții Statelor Majore ale Forțelor Aeriene ºi Navale pentru 2018
„Statul Major al Forțelor Aeriene a acționat pentru consolidarea structurilor de apãrare aerianã cu un grad sporit de sustenabilitate și interoperabilitate, flexibile, superioare din punct de vedere tehnologic, rapid dislocabile și capabile sã fie angajate în operații pe teritoriul național sau la distanțe mari de acesta”, a spus șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general maior Viorel Panã, în cadrul autoevaluarii. Acesta a precizat cã s-a urmãrit menținerea unui nivel adecvat al capacitãții de luptã a forțelor și mijloacelor care participã la apãrarea aerianã naționalã și contribuie la apãrarea colectivã în cadrul Alianței.
Ministrul apãrãrii naționale, Gabriel Leº, a declarat cã „în contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare ºi apãrare a Alianþei, avem nevoie de capabilitãþi militare credibile, cu o înzestrare adecvatã ºi militari bine pregãtiþi. Redresarea bugetului apãrãrii ºi înscrierea acestuia pe o tendinþã ascendentã este o prioritate majorã a României în contextul de securitate actual atât de complex. România rãmâne angajatã ferm în direcþia atingerii acestui nivel al finanþãrii în anul 2018 ºi menþinerea lui în deceniul urmãtor”.
În cadrul autoevaluãrii activitãții Statului Major al Forțelor Navale, șeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrșu, a fãcut cunoscut faptul cã, în anul 2018, Forþele Navale Române ºi-au îndeplinit toate obiectivele planificate, iar în anul 2019 efortul se va concentra pentru asigurarea stabilitãþii ºi securitãþii la graniþa esticã a Alianþei Nord-Atlantice ºi a Uniunii Europene, odatã cu consolidarea deprinderilor militarilor din Forþele Navale, prin participarea la numeroase exerciþii pe mare, dar ºi prin exerciþii organizate de cãtre partenerii noºtri din Alianþã, în Europa. În plus, infanteriºtii marini vor înscrie, în anul 2019, o premierã pentru Forþele Navale, prin executarea unor misiuni reale, în teatrul de operaþii din Afganistan.
„Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apãrãrii Naþionale a fost ºi este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate ºi stabilitate în NATO ºi UE, regiunea Mãrii Negre fiind unul dintre reperele strategice cele mai importante în actualul context de securitate. Situaþia de securitate din regiunea Mãrii Negre continuã sã fie instabilã ºi imprevizibilã. Forþele Navale Române trebuie sã fie o structurã modernã, profesionistã ºi dinamicã, înzestrate cu nave interoperabile cu cele ale structurile similare din statele Alianþei Nord-Atlantice, care sã ofere posibilitatea instruirii ºi participãrii la operaþii navale complexe sub comanda NATO”, a mai spus ministrul Gabriel Leº.
Ministrul Leº ºi-a exprimat convingerea cã militarii forþelor aeriene ºi navale îºi vor face în continuare datoria cu mândrie ºi mãiestrie, fiind gata oricând sã facã faþã cu succes provocãrilor profesionale.
* * *
În anul 2019, România deþine Preºedinþia Consiliului Uniunii Europene. Prioritãþile pe care M.Ap.N. le va avea, vizeazã, în primul rând, continuarea iniþiativelor asociate Politicii de Securitate ºi Apãrare Comunã, în special cu accent pe Cooperarea structuratã permanentã (PESCO), Procesul de revizuire coordonatã anualã a apãrãrii (CARD) ºi Fondul European de Apãrare (EDF). O altã direcþie prioritarã, în urmãtoarele ºase luni, va fi continuarea dezvoltãrii cooperãrii NATO-UE în domenii precum apãrarea ciberneticã, rãzboiul hibrid, comunicare strategicã ºi mobilitate militarã, context în care se doreºte evidenþierea beneficiilor relaþiei trans-atlantice ºi al cooperãrii dintre cele douã organizaþii, întrucât, apãrarea europeanã nu poate evolua fãrã o legãturã transatlanticã solidã ºi funcþionalã.
Demersurile Comisiei în sprijinul consolidãrii componentei de apãrare europene constituie un alt subiect-cheie în domeniul apãrãrii, care va figura pe agenda Reuniunii informale a miniºtrilor apãrãrii din þãrile membre ale Uniunii Europene, ce se va desfãºura pe 30 ºi 31 ianuarie la Palatul Parlamentului.
Biroul presã