MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 19
Reuniunea informalã a miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale UE, la București

Reuniunea informalã a miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfãºurat, în zilele de 30 și 31 ianuarie, la Bucureºti, în marja exercitãrii de cãtre România a Preºedinþiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Prezidatã de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe ºi politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecþie comunã ºi un schimb de opinii pe tema consolidãrii proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate ºi apãrare.

Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 30 ianuarie, cu participarea Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg ºi a Subsecretarului General al ONU pentru operaþii de menþinere a pãcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea ºi securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente ºi acþiuni ce ar trebui sã conducã la asigurarea egalitãþii de gen pe dimensiunea securitãții ºi apãrãrii. În acest sens, a fost abordat cadrul mai larg de cooperare între cele trei organizaþii în managementul crizelor internaþionale.

În intervenþia sa, ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel Leº, a evidenþiat importanþa majorã pe care Preºedinþia românã a Consiliului o acordã consolidãrii cooperãrii între UE și NATO, relaþiei transatlantice ºi parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul român a subliniat importanþa domeniului egalitãþii de gen ºi a implementãrii mãsurilor optime pe aceastã dimensiune ºi a exprimat susþinerea României pentru demersurile Uniunii în implementarea Agendei privind „Femeile, Pacea ºi Securitatea”. „Egalitatea de gen trebuie sã rãmânã un obiectiv esenþial, ce ar trebui integrat în mecanismele de prevenire a conflictelor ºi construire a pãcii”, a concluzionat ministrul Leș.

În cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 31 ianuarie, în cadrul sesiunii privind viitorul apãrãrii europene, miniºtrii apãrãrii au avut o discuþie aprofundatã privind stadiul ºi progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica externã ºi de securitate, cu accent pe aspectele ce vizeazã coerenþa iniþiativelor pentru apãrare (Cooperarea structuratã permanentã - PESCO; Procesul de revizuire coordonatã anualã a apãrãrii - CARD; Fondul European de Apãrare - EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicaþiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilitãþilor militare, a evoluþiilor pe linia inovãrii ºi cercetãrii-dezvoltãrii, precum ºi a progresului tehnologic. A fost evidenþiatã dinamica accentuatã a componentei tehnologice din domeniul civil, care are un impact semnificativ asupra domeniului militar.

Ministrul român al apãrãrii naþionale a subliniat momentul de oportunitate pentru impulsionarea suplimentarã a eforturilor UE pe linia securitãþii ºi apãrãrii, reliefând faptul cã progresele obþinute deschid calea cãtre o etapã de consolidare, focalizatã pe implementare eficientã, corelare ºi interconectare, dar care reclamã, totodatã, o mai bunã coerenþã a acestor iniþiative.

De asemenea, plecând de la recunoaºterea rolului central al NATO în asigurarea securitãþii ºi apãrãrii la nivel european, Gabriel Leș a exprimat sprijinul pentru menþinerea direcþiei de acþiune actualã, centratã pe dezvoltarea profilului Uniunii de actor global. În acest context, ministrul român al apãrãrii a subliniat cã relaþia trans-atlanticã rãmâne esenþialã, „o Europã mai puternicã pe dimensiunea de apãrare nefiind viabilã în lipsa unei conexiuni strânse cu partenerii trans-atlantici”.

Referitor la mobilitatea militarã, ministrul Leº a subliniat faptul cã România va acorda o atenþie deosebitã planului de acþiune, mizând pe o abordare coordonatã ºi pragmaticã la nivelul întregii Uniuni, remarcând faptul cã atât infrastructura de transport, cât ºi aspectele normative ºi procedurale devin esenþiale. Totodatã, a semnalat impactul pe care ritmul accentuat al inovãrii în domeniul civil îl are asupra domeniului militar ºi a evidenþiat valoarea adãugatã pe care noile tehnologii o pot aduce în domenii relevante pentru asigurarea superioritãþii militare.