MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 26
Prima zi a Reuniunii miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale NATO

În prima zi a Reuniunii miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale NATO, miercuri, 13 februarie, ministrul apãrãrii naționale, Gabriel Leș, a participat la douã sesiuni de lucru formale în cadru aliat - prima referitoare la evoluțiile ºi implicațiile pentru Alianțã în ceea ce privește Tratatul privind forþele nucleare intermediare (INF), iar cea de a doua, la implementarea posturii de descurajare și apãrare.

În cadrul discuțiilor, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea fațã de continuarea de cãtre Rusia a dezvoltãrii și dislocãrii sistemului de rachete SSC-8, prin încãlcarea Tratatului INF. A fost subliniat faptul cã aceasta reprezintã un risc semnificativ la adresa securitãții Euro-Atlantice și cã NATO va continua sã menținã o posturã credibilã și eficientã de descurajare și apãrare. Elementul central al discuțiilor a vizat identificarea implicațiilor încãlcãrii de cãtre Rusia a tratatului și modul în care Alianța trebuie sã se adapteze la aceastã nouã situație.

Pe de altã parte, miniștrii aliați ai apãrãrii au notat progresul înregistrat în implementarea deciziilor adoptate la ultimele summit-uri aliate, inclusiv la cel care a avut loc la Bruxelles în luna iulie 2018, trasând, totodatã, direcționãri politice referitoare la acele domenii în care se realizeazã întârzieri în implementare.

Au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Inițiativei NATO privind creșterea gradului de operativitate ºi rãspuns (NATO Readiness Initiative/NRI), respectiv conceptul militar de reîntãriri (Reinforcement concept).
Totodatã, a fost adoptatã Directiva Politicã 2019, document esențial pentru direcționarea planificãrii apãrãrii în cadrul NATO pentru urmãtorii patru ani.

În cadrul primei zile a reuniunii, un element important ºi vizibil pe agenda aliatã a fost partajarea echitabilã a responsabilitãților. Astfel, cu prilejul cinei de lucru, a fost subliniatã importanța planurilor naþionale privind implementarea Angajamentului aliaþilor privind asigurarea resurselor alocate apãrãrii (Defence Investment Pledge – DIP), adoptat la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, pe toate cele trei dimensiuni - Cash-Capabilities-Constributions. În context, România ºi-a reconfirmat angajamentul pentru continuarea alocãrii a douã procente din PIB pentru cheltuielile de apãrare și pentru menținerea acestui nivel de alocare pentru urmãtorii ani.