Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 356


INFORMATIE DE PRESAMiercuri, 3 august a.c., în tabăra Mittica, din Irak, a avut loc un scurt ceremonial menit să marcheze încheierea participării la Operația Antica Babilonia a primului detașament de 45 de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, care urmează să revină în țară în cursul acestei săptămâni.

Conform căpitanului Florea Carol, ofițer de relații publice al unității, militarii bucureșteni, comandați de maiorul Daniel Petrescu, au executat, timp de șase luni, peste 1.300 misiuni, fără a fi implicați în incidente majore. Principalele tipuri de misiuni au fost de patrulare pe principalele căi de comunicație, de protecție a elementelor de infrastructură (conducte petroliere, linii de înaltă tensiune), de asigurare a pazei Campului Mittica, de pregătire a militarilor armatei irakiene, precum și misiuni de cooperare civili-militari. Tehnica de luptă a parcurs, pe comunicațiile din aria de responsabilitate, peste 400.000 kilometri.

În timpul misunilor de patrulare, au fost descoperite, în trei locatii, elemente de muniție neexplodate, care au fost ridicate și distruse prin explozii controlate de către detașamentul pirotehnic italian.

În colaborare cu Unitatea Specializată Multinațională din cadrul Forței Întrunite Operaționale Italiene, 40 de instructori români au finalizat trei cursuri de pregătire a militarilor armatei irakiene, fiecare cu durata de trei săptămâni. Pe parcursul acestora, trei companii, cu un efectiv de aproximativ 400 militari, provenind din provincii situate în sudul Irakului (Maysan, Al Muthanna și Dhi Qar), au fost instruite de către militarii români și italieni, în special pentru desfășurarea unor operații în mediul urban.

Din fondurile asigurate de Forța Multinațională, militarii bucureșteni au finalizat și au inaugurat un număr de 17 proiecte în valoare totală de aproximativ 1.600.000 USD, constând în stații de epurare și filtrare a apei, sisteme de canalizare, rețele de apă potabilă, modernizarea unor stații de epurare a apei, reabilitarea și construirea unor drumuri în zone mlăștinoase. Au fost propuse pentru aprobare la eșaloanele superioare ale Coaliției alte 11 proiecte.

În cadrul unui proiect umanitar derulat în Irak cu sprijin național, militarii Batalionului 2 Infanterie au distribuit unor școli și grădinițe aflate în zona de responsabilitate jucării adunate de copiii români din mai multe orașe din țară. Campania s-a intitulat “Copii pentru copii” și a fost realizată de Societatea Română de Radiodifuziune, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.
Militarii bucureșteni au donat suma de 68 de milioane lei vechi pentru ajutorarea locuitorilor din comuna vrânceană Vadu Roșca.

Până la afluirea completă către țară a efectivelor, militarii bucureșteni vor continua să îndeplinească, împreună cu cei din Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, din Craiova, misiunile încredințate.Biroul de Presa al M.Ap.N.