MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 136
Reuniune privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare și securitate, la București

Cea de-a patra reuniune a Forumului consultativ privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare și securitate a fost organizată, în zilele de 12 și 13 iunie, la București, de către Agenția Europeană de Apărare (EDA) împreună cu Comisia Europeană, prin Direcția generală pentru Energie (DG ENER), și cu sprijinul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, în contextul asigurării Președinției Consiliului UE de către România.

În cuvântul de deschidere, ministrul Gabriel Leș a accentuat importanța evoluției tehnologice și a eficienței energetice în domeniul militar, și a subliniat potențialul ridicat al României în ceea ce privește identificarea unor tehnologii, metode și politici moderne de eficientizare a consumului și managementului energetic.

“Conferința de la București marchează încheierea cu succes a unui proiect ce demonstrează, o dată în plus, că energia sustenabilă este esențială pentru apărare, iar o apărare „verde” este esențială pentru Uniunea Europeană”, a susținut directorul executiv al EDA, Jorge Domecq, în discursul său.
Dominique Ristori, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, a apreciat, în mesajul său, efortul substanțial al ministerelor apărării în domeniul energiei sustenabile și a susținut continuarea demersurilor privind implementarea legislației europene în domeniu.

Reuniunea, la care au participat peste 130 de reprezentanți din 22 state membre ale UE, patru state din afara UE, precum și oficiali ai Statului Major Militar al UE (EUMS) și NATO, a marcat încheierea celei de-a doua etape de consultări a Forumului, lansată în anul 2017. Această etapă s-a axat pe explorarea modului în care evoluția tehnologică și legislativă în domeniile eficienței energetice, energiei regenerabile și a protecției infrastructurilor critice energetice pot fi aplicate cu succes în domeniile apărării și securității.

Principalele subiecte discutate pe timpul reuniunii au fost impactul amendamentelor aduse directivelor UE asupra forțelor armate, contractarea bazată pe principiul eficienței energetice ca soluție pe termen lung pentru reducerea consumului energetic, precum și stabilirea unor protocoale și standarde comune privind măsurarea consumului de energie.