MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 182
Ministerul Apãrãrii Naþionale prelungește procesul de recrutare pentru rezerviºtii voluntari

Ministerul Apãrãrii Naþionale a prelungit, pânã la data de 27.09.2019, campania de recrutare ºi selecþie pentru cetãþenii care doresc sã îndeplineascã serviciul militar în rezervã în calitate de rezervist voluntar în Armata României pentru posturile de ofiþeri, maiºtri militari ºi subofiþeri.

Acestea sunt disponibile în unitãþi militare din judeþele Bacãu, Bihor, Brãila, Cãlãraºi, Cluj, Constanþa, Covasna, Ilfov, Tulcea ºi din municipiul Bucureºti.

Procesul de recrutare ºi selecþie se desfãºoarã în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviºtilor voluntari ºi a Ordinului ministrului apãrãrii naþionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015.

Pentru înscriere, cetãþenii se pot prezenta, atât la sediul centrului militar zonal/judeþean sau de sector pe a cãrui razã de responsabilitate îºi au domiciliul, cât ºi la oricare alt centru militar zonal/judeþean sau de sector, în situaþia în care locul de muncã sau reºedinþa temporarã diferã de localitatea de domiciliu.

La înscriere, cetãþenii care doresc sã îndeplineascã serviciul militar în rezervã în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

Totodatã, vor avea asupra lor urmãtoarele documente, astfel:
a) actul de identitate, în original ºi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim ºase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii ºi/sau alte documente care atestã alte competenþe dobândite în viaþa civilã, în original ºi în copie;
d) permisul de conducere, în original ºi în copie, dacã este cazul, pentru candidaþii fãrã pregãtire militarã, dacã îndeplinirea atribuþiilor postului pentru care candideazã presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original ºi în copie, dacã este cazul, numai pentru cei care deþin calitatea de rezervist.

La prezentarea la centrul militar, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare ºi selecþie, respectiv unitatea militarã în care urmeazã sã susþinã probele de selecþie, unitatea sanitarã militarã unde urmeazã sã susþinã examinarea medicalã ºi unitatea militarã/centrul de instruire în care se va executa programul de instruire iniþialã, în cazul candidaþilor proveniþi din rândul cetãþenilor fãrã pregãtire militarã.

De asemenea, candidaþii proveniþi din rândul cetãþenilor fãrã pregãtire militarã vor fi consiliaþi în ceea ce priveºte exprimarea opþiunilor, în sensul orientãrii cãtre arme/servicii ºi specialitãþi militare pentru care aceºtia prezintã abilitãþi ºi aptitudini.

Pentru alte detalii suplimentare, recomandãm prezentarea la sediul centrelor militare zonale/judeþene sau de sector. Adresele poºtale ºi datele de contact ale acestora sunt disponibile
pe pagina de internet la adresa http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact sau http://www.mapn.ro/contact/index.php.


* * *


Potrivit art. 15 alin. (2) din Legea nr. 270/2015, pe perioada programului de instruire iniþialã, rezerviºtii voluntari beneficiazã lunar de o sumã egalã cu solda de funcþie corespunzãtoare unui soldat profesionist în activitate, la care se adaugã solda gradului minim al fiecãrui corp de personal militar pentru care se instruieºte.

Prima de fidelitate prevãzutã la art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 270/2015, se acordã la semnarea fiecãrui contract cu o duratã minimã de 3 ani ºi este egalã cu suma reprezentând solda de funcþie pe care sunt încadraþi (conform contractului încheiat) ºi solda gradului deþinut.

În vederea creșterii atractivitãții serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, Ministerul Apãrãrii Naționale a elaborat o serie de propuneri pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 270/2015 și Ordinului ministrului apãrãrii naþionale nr. M.25/2017, propuneri care se aflã, la acest moment, în procedurã de avizare interinstituționalã.

Una dintre aceste propuneri se referã la creºterea nivelului de remunerare la semnarea contractului ºi pe durata acestuia, astfel încât prima de fidelitate sã se raporteze la salariul de bazã minim brut pe þarã garantat în platã ºi sã cuprindã, în plus faþã de prevederile actuale, gradaþiile ºi solda de comandã, acolo unde este cazul, iar cuantumul remuneraþiei acordate în perioada în care rezerviºtii voluntari nu participã la instruire sau la misiuni, cuatumul sumei primite lunar sã fie mãrit de la 10%, cât este în prezent, la 30% din solda de funcþie, la care sã fie adãugatã solda gradului deþinut.