MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 185
Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE

Ministrul apãrãrii naționale, Gabriel Leș, a participat, în zilele de 28 și 29 august, la Helsinki, la Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE.

Dezbaterile reuniunii au abordat tematici cu privire la inteligența artificialã și noile tehnologii, impactul schimbãrilor climatice ºi ale mediului înconjurãror asupra securitãþii ºi apãrãrii, precum ºi prezența maritimã coordonatã. De asemenea, au fost discutate aspecte de actualitate din domeniul amenințãrilor hibride, în cadrul unei sesiuni comune cu miniștrii de externe.

Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 28 august, cu participarea Subsecretarului General al ONU pentru operaþii de menþinere a pãcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe Inteligenþa artificialã ºi noile tehnologii, inclusiv din perspectiva necesitãþii de identificare a impactului pe care inteligenþa artificialã îl are asupra conceptelor de apãrare ºi dezvoltãrii capabilitãþilor, precum ºi a beneficiilor pe care noile tehnologii le-ar putea aduce domeniului apãrãrii.

În intervenþia sa, ministrul apãrãrii naþionale a salutat eforturile de creºtere a vizibilitãþii inteligenþei artificiale pe agenda strategicã a UE ºi a exprimat susþinere pentru continuarea procesului de reflecþie pe aceastã temã, într-o abordare care sã permitã cristalizarea unei viziuni comune asupra direcþiilor viitoare de acþiune. Oficialul român a evidenþiat importanþa luãrii în considerare a principiilor fundamentale care vin în sprijinul eforturilor UE, cum sunt considerentele de ordin etic, cadrul legislativ, criteriile de transparențã, predictibilitate, cât ºi aspectele cu privire la un management financiar eficient. De asemenea, a subliniat necesitatea unei abordãri comune cu alte organizaþii internaþionale, inclusiv prin crearea unui cadru adecvat de reglementare, precum ºi a utilitãþii dezvoltãrii cooperãrii cu NATO pe acest palier.

În cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 29 august, în cadrul sesiunii privind Clima ºi apãrarea, cu participarea Secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, miniºtrii apãrãrii au avut o discuþie aprofundatã, evidenþiind faptul cã schimbãrile climatice reprezintã o ameninþare tot mai mare la adresa pãcii ºi securitãþii, cu impact asupra populaþiei, generând, printre altele, intensificarea fenomenului migraþionist ºi reducerea abilitãþii statelor de a asigura securitatea.

Ministrul român al apãrãrii naþionale a subliniat faptul cã schimbãrile climatice acþioneazã ca un „multiplicator al ameninþãrilor”, amplificând vulnerabilitãþile existente în cadrul societãþilor ºi ameninþãrile la adresa securitãþii. De asemenea, Gabriel Leº a susținut eforturile de identificare a unor soluþii pentru energia sustenabilã în domeniul apãrãrii ºi a reiterat sprijinul constant al României pe aceastã dimensiune, inclusiv prin organizarea, pe perioada exercitãrii de cãtre țara noastrã a Președinției rotative a Consiliului UE, a celei de-a patra reuniuni a Forumului consultativ privind sustenabilitatea energeticã în sectorul de apãrare ºi securitate. În acest context, ministrul român al apãrãrii a subliniat faptul cã schimbãrile climatice ºi influenþa lor asupra securitãþii constituie oportunitãþi de dialog în relaþia de cooperare UE-NATO.

Referitor la Conceptul UE privind Prezenþa Maritimã Coordonatã, ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel Leº, a subliniat faptul cã acestã iniþiativã reprezintã o foarte bunã bazã de discuþii ºi analize viitoare, în scopul stabilirii unei înþelegeri comune a acþiunilor ce necesitã a fi întreprinse în acest domeniu. Oficialul român a exprimat convingerea cã iniþiativa va contribui la consolidarea rolului UE ca furnizor de securitate maritimã pe termen lung, la nivel global, în conformitate cu prioritãþile ºi obiectivele menþionate în Strategia Globalã a UE. De asemenea, ministrul Leº a evidenþiat necesitatea unei desemnãri echilibrate a „Ariilor Maritime de Interes”, în acest context reliefând importanþa regiunii Mãrii Negre.

Pe timpul sesiunii dedicate combaterii ameninþãrilor hibride, în format comun cu miniștrii de externe, Gabriel Leº a exprimat apreciere ºi susþinere pentru mãsurile adoptate de UE în acest domeniu ºi a evidenþiat contribuþia importantã a Centrului de Excelenþã de la Helsinki în sprijinul construirii capabilitãþilor statelor membre UE pe aceastã dimensiune. Totodatã, ministrul român al apãrãrii naþionale a subliniat importanþa cooperãrii UE – NATO, reiterând necesitatea implementãrii depline a setului comun de propuneri adoptat la Summit-urile NATO de la Varºovia în 2016, respectiv Bruxelles în 2018.