MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 3
Întâlnire a ministrului apãrãrii naționale cu locțiitorul președintelui Comitetului Întrunit al ºefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, la Mihail Kogãlniceanu

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, l-au primit marți, 7 ianuarie, în baza militarã de la Mihail Kogãlniceanu, pe locțiitorul preºedintelui Comitetului Întrunit al ºefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, generalul John E. Hyten, în cadrul unei vizite planificate anterior a trupelor americane dislocate în afara teritoriului SUA.

Parteneriatul Strategic dintre SUA ºi România, cooperarea militarã bilateralã ºi în cadrul Alianþei Nord-Atlantice, evoluþia situației de securitate din regiunea extinsã a Mãrii Negre au reprezentat principalele subiecte analizate pe parcursul discuþiilor.

Ministrul Nicolae Ionel-Ciucã a subliniat importanþa cooperãrii în cadrul Parteneriatului strategic bilateral, pilon fundamental pentru securitatea ºi apãrarea României. În planul colaborãrii militare, ministrul apãrãrii naționale a amintit de sprijinul constant primit din partea Comandamentului Statelor Unite din Europa, susþinere care a avut o contribuþie importantã în procesul de transformare a Armatei României într-o structurã modernã, adaptatã la noile realitãþi strategice.

În cadrul aceleiași întrevederi, șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Petrescu, a discutat cu generalul Hyten despre modalitãțile concrete de sprijin pentru creșterea capacitãții operative și interoperabilitatea forțelor, inclusiv importanța cooperãrii dintre cele douã armate aliate și partenere în contextul de securitate actual, inclusiv prin desfãșurarea unor exerciții și activitãți de instruire în comun, precum și despre posibilitãțile de extindere a bazei militare de la Mihai Kogãlniceanu.

La finalul întâlnirii, cei trei oficiali au subliniat importanța pe care ambele state o acordã relației bilaterale și și-au exprimat angajamentul de a continua dialogul în cadrul Parteneriatului Strategic și al NATO, în scopul dezvoltãrii cooperãrii în domeniul apãrãrii.