MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 41
Reuniunea NATO de la Bruxelles, la final

Miniștrii apărării din statele membre ale NATO au avut joi, 13 februarie, în cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale, un schimb de opinii pe tema stadiului implementării posturii întărite de descurajare și apărare și a partajării echitabile a responsabilităților.

În această sesiune, au fost abordate o serie de recomandări suplimentare de răspuns al Alianței la dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete cu rază medie de acțiune precum și aspecte referitoare la evoluțiile înregistrate în implementarea Inițiativei NATO privind creșterea nivelului de operativitate (NATO Readiness Initiative), implementarea Structurii de comandă adaptate a NATO, operaționalizarea/pregătirea prealabilă a zonei de responsabilitate a SACEUR și repere ale apărării cibernetice la nivel aliat.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat importanța unei prezențe aliate robuste, eficiente și credibile în România având în vedere situația de securitate complexă și volatilă din zona Mării Negre. În context, a informat despre stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), și a evidențiat importanța contribuțiilor aliate pentru consolidarea capacității de luptă a Brigăzii Multinaționale Sud-Est (MN BDE-SE), pentru continuarea în condiții optime a misiunii de poliție aeriană întărită (eAP), precum și pentru constituirea Comandamentului Multinațional de nivel corp de armată Sud Est (HQ MNC-SE).

Oficialul român a punctat, de asemenea, continuarea de către România a implementării angajamentului în domeniul partajării echitabile a responsabilităților, evidențiind faptul că și în acest an a fost alocat un procent de 2% din PIB pentru bugetul apărării, fonduri care vor permite concentrarea investițiilor în capabilitățile și echipamentele necesare în raport cu condițiile de securitate din regiune.

Ultima sesiune de lucru, în formatul Misiunii Resolute Support (RSM), a oferit cadrul pentru discutarea în format aliat, cu participarea partenerilor operaționali, a progresului înregistrat în procesul de pace din Afganistan și a perspectivelor de evoluție ulterioară a Misiunii Resolute Support.

Ministrul apărării a accentuat importanța pe care România o acordă continuării angajamentului NATO în Afganistan, precum și interesul național privind evoluția procesului de pace, cu un rol major pentru evoluția implicării NATO în regiune. În context, a precizat că țara noastră își va menține contribuția în Afganistan, în concordanță cu evoluția planurilor aliate, subliniind că, în prezent, România este al cincilea contribuitor aliat în cadrul Misiunii Resolute Support.

În marja Reuniunii NATO, oficialul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Luxemburg, Francois Bausch, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării și aspecte actuale de securitate și apărare de pe agenda aliată. Ministrul român al apărării a evocat demersurile naționale pentru constituirea Comandamentului de corp de armată multinațional sud-est (HQ MNC-SE) și a solicitat sprijinul în implementarea proiectelor asociate dezvoltării acestei structuri. Cei doi demnitari au discutat o serie de inițiative multinaționale în curs de constituire în cadrul aliat, la care România și Luxemburg ar putea participa, ca parte a efortului de partajare echitabilă a responsabilităților.