
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea rãspândirii COVID-19
În intervalul 31 martie ora 16.00 - 1 aprilie ora 16.00, un numãr de 1.743 militari și 501 mijloace tehnice au acționat în București și în țarã, în 352 misiuni de întãrire a prezenței și asigurare a fluidizãrii traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Giurgiulești (Galați), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nãdlac 1, Nãdlac 2 și Vãrșand (Arad), Borș și Oradea (Bihor), Petea și Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activitãți de ordine publicã în Capitalã și în alte localitãți din țarã, transport echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. Totodatã, în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” au fost prelucrate un numãr de 461 teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2.
Primul modul din compunerea Sistemului Modular Mobil de Izolare și Tratament (SMMIT) de la Constanța a fost asamblat luni, 30 martie. Dupã echiparea cu aparaturã medicalã, acest prim modul va constitui o secție de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19, cu forme ușoare și moderate, și va avea o capacitate de 55 paturi, din care șase vor fi dotate cu aparaturã de terapie intensivã. Cazurile severe vor fi tratate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, conform protocoalelor medicale.
În prezent se continuã activitatea de instalare a urmãtorului modul al SMMIT, de triaj și de izolare, unde vor fi amplasate peste 100 de paturi, cu logistica medicalã specificã pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19, care vor fi plasați în carantinã.
* * *
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificãrile și completãrile ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementãrii mãsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgențã revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apãrãrii Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate mãsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesarã alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitãri.
Militarii sunt pregãtiți sã sprijine autoritãțile în zonele unde va fi necesarã intervenția armatei.
Biroul presã