MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 123
Situaþia cu intervenþiile MApN pentru limitarea rãspândirii COVID-19

În intervalul 10 aprilie ora 16.00 - 11 aprilie ora 16.00, un numãr de 1.562 militari ºi 340 mijloace tehnice au acþionat în Bucureºti ºi în þarã, în 312 misiuni de întãrire a prezenþei ºi asigurarea fluidizãrii traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaºi), Albiþa (Vaslui), Vama Veche ºi Ostrov (Constanþa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet ºi Calafat (Dolj), Porþile de Fier 1 (Mehedinþi), Stamora Moraviþa, Jimbolia ºi Cenad (Timiº), Nãdlac 1, Nãdlac 2 ºi Vãrºand (Arad), Petea ºi Halmeu (Satu Mare), patrulare ºi sprijinirea forþelor MAI în activitãþi de ordine publicã în Capitalã ºi în alte localitãþi din þarã, transport de echipamente medicale ºi alte materiale, însoþire convoaie de transport persoane. În acelaºi interval, la Institutul Naþional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” au fost prelucrate un numãr de 394 teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2.

Totodatã, o comisie formatã din specialiști ai Departamentului pentru Armamente ºi ai Direcþiei Medicale a Ministerului Apãrãrii Naționale a recepționat, în data de 10 aprilie, al treilea lot de 35 de izolete de concepție ºi producție româneascã. Producția acestora va continua ºi în cursul sãptãmânii viitoare pentru livrarea lotului nr. 4, reprezentând restul de 20 de izolete din totalul de 100 comandate de cãtre MApN. Sistemele de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici - BIOEVAC recepționate vor fi distribuite, prin Direcția medicalã, sistemului medical național.

În cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, o aeronavã C-27 J Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, a executat, în data de 10 aprilie, o misiune pentru transportul în România, a șapte tone de echipamente de protecție medicalã din Republica Turcia. Echipamentele constau în mãști de protecție tip FFP2 ºi FFP3, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Naþional de Achiziții Centralizate ºi Inspectoratul General pentru Situații de Urgenþã ºi vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din þarã ºi echipajelor operative care acþioneazã în teren.

Militarii Batalionului 202 Apãrare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuã misiunile pentru decontaminarea ºi dezinfectarea cãilor rutiere din municipiul Suceava.

De asemenea, militarii Armatei României asigurã, în continuare, paza unui numãr de 84 de obiective situate în municipiul Bucureºti ºi în alte 28 de judeþe.


* * *

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificãrile și completãrile ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementãrii mãsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgențã revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apãrãrii Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate mãsurile pentru asigurarea forþelor ºi mijloacelor MApN în situaþiile în care va fi necesarã alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitãri.

Militarii sunt pregãtiþi sã sprijine autoritãþile în zonele unde va fi necesarã intervenþia armatei.