
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Situaþia cu intervenþiile MApN pentru limitarea rãspândirii COVID-19
Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ) participã la efortul național de combatere a COVID-19 prin producerea de viziere de protecție, destinate personalului militar care acționeazã în sprijinul autoritãților centrale ºi locale. Vizierele reprezintã un proiect propriu al CLÎ ºi sunt produse de Brigada 122 Logisticã din București și Baza 1 Logisticã Teritorialã „Carpatica” din Târgoviºte. Pânã în acest moment, au fost produse aproximativ 1.500 de dispozitive de protecție și au fost omologate de Centrul de Cercetare Științificã pentru Apãrare CBRN ºi Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnicã ºi Tehnologii Militare (ACTTM) și Centrul de Cercetãri Științifice Medico-Militare, structurã aflatã în subordinea Direcției Medicale a Ministerului Apãrãrii Naționale.
O aeronavã de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române, configuratã pentru misiuni de evacuare medicalã, a efectuat sâmbãtã, 11 aprilie, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o misiune umanitarã de urgențã pe ruta București - Suceava și retur, pentru transferul unui pacient aflat în stare gravã, confirmat pozitiv SARS-CoV-2.
Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București desfãșoarã, în perioada 12-15 aprilie, cea de-a treia misiune de asistențã umanitarã, care constã în distribuirea a 500 de pachete cu produse alimentare de strictã necesitate pentru veteranii de rãzboi ºi vãduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apãrare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuã misiunile pentru decontaminarea ºi dezinfectarea cãilor rutiere din municipiul Suceava.
De asemenea, militarii Armatei României asigurã, în continuare, paza unui numãr de 84 de obiective situate în municipiul București și în alte 28 de județe.
* * *
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificãrile și completãrile ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementãrii mãsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgențã revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apãrãrii Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate mãsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesarã alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitãri.
Militarii sunt pregãtiți sã sprijine autoritãțile în zonele unde va fi necesarã intervenția armatei.
Biroul presã